ßßß
Składniki :4 średnie ziemniaki (ok. 40 dag)1 duża marchewka (ok. 15 dag)1 średnia pietruszka (ok. 8 dag )kawałek selera (ok. 5 dag)średni por (ok. 12 dag)½ szkl. zielonego groszku1 szkl. makaronuok. 200 g skrzydła indyczego lub 2-3 skrzydełka z kurczakaok. 20g parmezanu200 ml śmietanki słodkiej 30%2 żółtka1 natka pietruszkiok. 3 l wodysól do smakuWykonanie :Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy oczyszczone i umyte skrzydło indycze (z kurczaka), stawiamy na ogniu i gotujemy. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Obieramy je i myjemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę.Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w cienkie talarki. Tak przygotowane warzywa i zielony groszek wrzucamy do gotującego się wywaru i dalej gotujemy intensywnie 15 minut od chwili zawrzenia. Po tym czasie wrzucamy makaron i co jakiś czas mieszając, aby makaron nie przywarł do dna, gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Dodajemy sól do smaku.Zdejmujemy z ognia i dajemy zmiksowaną z żółtkami śmietanę. Zupę podajemy posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki i parmezanem.