ßßß Cookit - przepis na ZUPA NEAPOLITAŃSKA

ZUPA NEAPOLITAŃSKA

nazwa

Wykonanie

Tą delikatną, smaczną zupę gotuję od wielu lat. Jest szybka w wykonaniu, co stanowi dodatkowy jej walor. Na przepis natknęłam się przed laty przeglądając książkę Jadwigi Kłossowskiej "Smacznie i zdrowo od rana do wieczora". Przepis nieco zmodyfikowałam.
Składniki :
4 średnie ziemniaki (ok. 40 dag)
1 duża marchewka (ok. 15 dag)
1 średnia pietruszka (ok. 8 dag )
kawałek selera (ok. 5 dag)
średni por (ok. 12 dag)
½ szkl. zielonego groszku
1 szkl. makaronu
ok. 200 g skrzydła indyczego lub 2-3 skrzydełka z kurczaka
ok. 20g parmezanu
200 ml śmietanki słodkiej 30%
2 żółtka
1 natka pietruszki
ok. 3 l wody
sól do smaku
Wykonanie :
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy oczyszczone i umyte skrzydło indycze (z kurczaka), stawiamy na ogniu i gotujemy. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Obieramy je i myjemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę.
Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w cienkie talarki. Tak przygotowane warzywa i zielony groszek wrzucamy do gotującego się wywaru i dalej gotujemy intensywnie 15 minut od chwili zawrzenia. Po tym czasie wrzucamy makaron i co jakiś czas mieszając, aby makaron nie przywarł do dna, gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Dodajemy sól do smaku.
Zdejmujemy z ognia i dajemy zmiksowaną z żółtkami śmietanę. Zupę podajemy posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki i parmezanem.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/02/ZUPA-NEAPOLITANSKA.html