Wykonanie
Doskonały dodatek do zimnych
mięs,
wędlin i przekąsek. Szybki do wykonania, ale lepiej gdy trochę postoi w lodówce celem "przegryzienia się" składników. Jest wówczas o wiele smaczniejszy. Przepis dostałam przed laty od koleżanki i już wielokrotnie robiłam, bo jest smakowity.

Składniki :3
jajka ugotowane na twardo2 łyżki łagodnej
musztardy3
surowe żółtka½ szklanki
oleju1-2 łyżki startego
chrzanu śmietankowego1 słoiczek
pieczarek marynowanych (ok.200g po oddzieleniu zalewy)1 pęczek
rzodkiewki1 średni strąk
papryki żółtej½ - 1 pęczek
szczypiorku3 średnie
ogórki konserwowe½ szklanki
jogurtu naturalnego lub
śmietanysól,
cukier,
pieprz,
sok z cytryny do smakuWykonanie :Ugotowane na twardo
jajka obieramy, kroimy na połówki, wyjmujemy
żółtka i rozcieramy z
musztardą i surowymi
żółtkami*. Cały czas ucierając pałką w jedną stronę, cienkim strumieniem, powoli wlewamy
olej. Pamiętamy, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. To zapobiegnie "zważeniu się" sosu**.Do gotowego
majonezu dodajemy posiekane
pieczarki,
szczypiorek, pokrojone w drobniutką kostkę
białka,
ogórki,
rzodkiewkę i
paprykę.
Jogurt mieszamy z
chrzanem i wlewamy do sosu. Całość dokładnie mieszamy.Dodajemy
sól,
cukier,
pieprz,
sok z cytryny do smaku i odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.Przed podaniem ewentualnie jeszcze raz dosmakowujemy.*
jajka sparzamy przez ok. 10 sekund wrzątkiem.** gdyby jednak nam się to przytrafiło, dajemy do naczynia
żółtko i powoli wlewamy "zważony" sos stale ucierając pałką.
