ßßß Cookit - przepis na SOS TATARSKI Z RZODKIEWKĄ

SOS TATARSKI Z RZODKIEWKĄ

nazwa

Wykonanie

Doskonały dodatek do zimnych mięs, wędlin i przekąsek. Szybki do wykonania, ale lepiej gdy trochę postoi w lodówce celem "przegryzienia się" składników. Jest wówczas o wiele smaczniejszy. Przepis dostałam przed laty od koleżanki i już wielokrotnie robiłam, bo jest smakowity.
Składniki :
3 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki łagodnej musztardy
3 surowe żółtka
½ szklanki oleju
1-2 łyżki startego chrzanu śmietankowego
1 słoiczek pieczarek marynowanych (ok.200g po oddzieleniu zalewy)
1 pęczek rzodkiewki
1 średni strąk papryki żółtej
½ - 1 pęczek szczypiorku
3 średnie ogórki konserwowe
½ szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany
sól, cukier, pieprz, sok z cytryny do smaku
Wykonanie :
Ugotowane na twardo jajka obieramy, kroimy na połówki, wyjmujemy żółtka i rozcieramy z musztardą i surowymi żółtkami*. Cały czas ucierając pałką w jedną stronę, cienkim strumieniem, powoli wlewamy olej. Pamiętamy, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. To zapobiegnie "zważeniu się" sosu**.
Do gotowego majonezu dodajemy posiekane pieczarki, szczypiorek, pokrojone w drobniutką kostkę białka, ogórki, rzodkiewkę i paprykę.
Jogurt mieszamy z chrzanem i wlewamy do sosu. Całość dokładnie mieszamy.
Dodajemy sól, cukier, pieprz, sok z cytryny do smaku i odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Przed podaniem ewentualnie jeszcze raz dosmakowujemy.
* jajka sparzamy przez ok. 10 sekund wrzątkiem.
** gdyby jednak nam się to przytrafiło, dajemy do naczynia żółtko i powoli wlewamy "zważony" sos stale ucierając pałką.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2011/03/SOS-TATARSKI-Z-RZODKIEWKA.html