Wykonanie
Tak się rozsmakowaliśmy w smażonej
wątróbce drobiowej, że szukam przeróżnych, ciekawych przepisów z nią związanych. Ostatnio natknęłam się na ciekawą propozycję podania smażonej
wątróbki *.Kawałeczki
wątróbki umieszczone są na podsmażonym na
maśle krążku
jabłka i polane
sosem musztardowym. Całość prezentuje się dość efektownie i zachęca do jedzenia nawet tych, którzy
wątróbki nie lubią. Dokładnie! tak właśnie się zdarzyło, gdy podałam ją na stół!* żródło: "Dania za grosik" nr 7/2010 . Przepis zmodyfikowałam, zwłaszcza sos.

Składniki :1 kg
wątróbek drobiowych4
cebule (ok. 300 g)2 łyżki
masła4 - 5 łyżek
olejusól,
pieprz do smaku2-3
jabłka ( u mnie rubin)2 łyżki
mąki2 łyżki
masła do smażenia
jabłekPonadto na
sos musztardowy :½ szklanki
bulionu4 łyżeczki
musztardy3 łyżki
śmietany¼ łyżeczki
tymianku¼ łyżeczki cząbru1 łyżeczka
mąki pszennej1 łyżeczka
masłasól,
pieprz,
papryka słodka i
chili w proszku do smakuWykonanie :
Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki.
Cebule obieramy, kroimy w piórka i smażymy na
maśle na dużej patelni. Gdy zeszkli się i zacznie delikatnie przyrumieniać przekładamy do miseczki, a na patelnię wlewamy
olej i dajemy pokrojoną
wątróbkę. Smażymy bez pokrywki do miękkości, mieszając od czasu do czasu.Gdy odparuje już znaczna część
wody, a
wątróbka utraci surowiznę, dodajemy podsmażoną
cebulę i dalej smażymy, pamietając o mieszaniu. Zestawiamy z ognia, gdy wytworzony podczas smażenia sos zagęści się. Dodajemy do smaku
sól i
pieprz.W tym samym czasie gdy
wątróbka smaży się przygotowujemy
jabłka i sos.
Jabłka myjemy, wydrążamy gniazda nasienne (nie obieramy), tniemy w grube krążki, oprószamy
mąką. Smażymy na
maśle z obu stron do chwili lekkiego zmięknięcia ( ale nie za długo), odkładamy na półmisek i trzymamy w cieple.W małym rondelku robimy zasmażkę z 1 łyżeczki
masła i 1 łyżeczki
mąki. Wlewamy stopniowo
bulion stale mieszając i gotujemy przez chwilkę. Wlewamy
śmietanę wymieszaną z
musztardą, cząbrem,
tymiankiem i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy
sól,
pieprz,
paprykę słodką i
chili w proszku do smaku.
Wątróbki układamy na krążkach
jabłek, dekorujemy piórkami
cebuli i polewamy sosem. Podajemy z
ziemniakami z
wody i ulubioną surówką. Dobrze smakuje z surówką z
kiszonej kapusty lub
ogórkiem kiszonym z
papryczką chili .


Polecam również :