ßßß Cookit - przepis na Wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym z bazylią

Wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym z bazylią

nazwa

Wykonanie

Wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym z bazylią to chyba najbrzydsza i najmniej apetyczna potrawa jaką jadłam. Jednak smak zupełnie mnie zaskoczył. Śmietanowo-bazyliowy sos, choć brzydki, okazał się być bardzo smaczną oprawą dla kruchych, wymoczonych w mleku wątróbek. Ośmieliłabym się polecić nawet tym, którzy za wątróbką nie przepadają.
400 g wątróbek drobiowych
1 szklanka mleka
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
2 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżeczka mąki
2 łyżeczki musztardy
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki mleka
sól i pieprz do smaku
Wątróbki dokładnie oczyszczamy, przekładamy do miski i zalewamy szklanką mleka. Zostawiamy na 1 godzinę. Wyjmujemy i osuszamy w ręczniku papierowym.
Olej i masło rozgrzewamy na patelni i smażymy cebulę i wątróbkę przez kilka minut. Mąkę i musztardę rozprowadzamy w 1/2 szklanki mleka i wlewamy na patelnię, mieszamy. Dodajemy zioła i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok 10 minut. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/04/watrobki-drobiowe-w-sosie-smietanowym-z.html