Wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym z bazylią to chyba najbrzydsza i najmniej apetyczna potrawa jaką jadłam. Jednak smak zupełnie mnie zaskoczył. Śmietanowo-bazyliowy sos, choć brzydki, okazał się być bardzo smaczną oprawą dla kruchych, wymoczonych w mlekuwątróbek. Ośmieliłabym się polecić nawet tym, którzy za wątróbką nie przepadają.400 g wątróbek drobiowych1 szklanka mleka1 cebula, pokrojona w kostkę1 łyżka oleju2 łyżki masła2 łyżeczki suszonej bazylii1 łyżeczka mąki2 łyżeczki musztardy1/2 szklanki śmietany1/2 szklanki mlekasól i pieprz do smakuWątróbki dokładnie oczyszczamy, przekładamy do miski i zalewamy szklanką mleka. Zostawiamy na 1 godzinę. Wyjmujemy i osuszamy w ręczniku papierowym.Olej i masło rozgrzewamy na patelni i smażymy cebulę i wątróbkę przez kilka minut. Mąkę i musztardę rozprowadzamy w 1/2 szklanki mleka i wlewamy na patelnię, mieszamy. Dodajemy zioła i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok 10 minut. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.