Ekspresowa w wykonaniu i smaczna potrawa jednogarnkowa. Można ja podać zarówno na obiad jak i na kolację. Robię ją bez cebuli, ale kto lubi może ją dodać, podduszając w pierwszej kolejności, czyli przed papryką. Kontrowersyjne parówki można zastąpić inną ulubioną wedliną.Składniki :1 kg młodejcukini zielonejok. 800 g papryki czerwonej o grubych ściankach500 g parówek lub innej kiełbasy¼ szklanki oleju1½ szklanki przecieru pomidorowegosól, cukier, pieprz czarny mielony do smakuulubione zioła ( u mnie majeranek i oregano) do smakuewentualnie 1 średnia cebula ( ja nie dawałam )Wykonanie :W rondlu rozgrzewamy olej, podduszamy ewentualnie pokrojoną w kostkę cebulę, dajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy do miękkości. Dodajemy obraną i pokrojoną w słupki cukinię i dalej dusimy. Gdy cukinia zmięknie wrzucamy pokrojone w wąskie talarki parówki i jeszcze przez chwilę dusimy. Wlewamy przecier pomidorowy, chwilę dusimy. Dodajemy sól, cukier i pieprz mielony do smaku oraz ulubione zioła ( u mnie majeranek i oregano) i jeszcze przez moment trzymamy na ogniu. Podajemy na ciepło do pieczywa.Polecam również :