ßßß Cookit - przepis na CUKINIA Z PAPRYKĄ I PARÓWKAMI

CUKINIA Z PAPRYKĄ I PARÓWKAMI

nazwa

Wykonanie

Ekspresowa w wykonaniu i smaczna potrawa jednogarnkowa. Można ja podać zarówno na obiad jak i na kolację. Robię ją bez cebuli, ale kto lubi może ją dodać, podduszając w pierwszej kolejności, czyli przed papryką. Kontrowersyjne parówki można zastąpić inną ulubioną wedliną.
Składniki :
1 kg młodej cukini zielonej
ok. 800 g papryki czerwonej o grubych ściankach
500 g parówek lub innej kiełbasy
¼ szklanki oleju
1½ szklanki przecieru pomidorowego
sól, cukier, pieprz czarny mielony do smaku
ulubione zioła ( u mnie majeranek i oregano) do smaku
ewentualnie 1 średnia cebula ( ja nie dawałam )
Wykonanie :
W rondlu rozgrzewamy olej, podduszamy ewentualnie pokrojoną w kostkę cebulę, dajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy do miękkości. Dodajemy obraną i pokrojoną w słupki cukinię i dalej dusimy. Gdy cukinia zmięknie wrzucamy pokrojone w wąskie talarki parówki i jeszcze przez chwilę dusimy. Wlewamy przecier pomidorowy, chwilę dusimy. Dodajemy sól, cukier i pieprz mielony do smaku oraz ulubione zioła ( u mnie majeranek i oregano) i jeszcze przez moment trzymamy na ogniu. Podajemy na ciepło do pieczywa.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/07/CUKINIA-Z-PAPRYKA-I-PAROWKAMI.html