ßßß
Składniki (na 5 litrowych słoików):2 kg ogórków gruntowych2 świeże czerwone papryki5 dużych ząbków czosnkukoperek zielony1 szklanka soli9 szklanek wodyzalewa :3 szklanki wody2,5 szklanki octu 10%3 szklanki cukru1 łyżeczka ziela angielskiego2 łyżeczki gorczycy2 liście lauroweszczypta pieprzu2 duże cebule10 - 15 g mielonej kurkumyWykonanie :Ogórki myjemy i ścieramy na tarce w cienkie długie plastry. Zalewamy roztworem z 1 szklanki soli, 9 szklanek wody i odstawiamy na 3 godziny.Do każdego słoika dajemy 1 pokrojony duży ząbek czosnku, 1 łyżeczkę posiekanego koperku oraz trochę pokrojonej wzdłuż papryki. Po 3 godzinach ogórki odcedzamy z roztworu soli i układamy w słoikach "na stojąco".Robimy zalewę: gotujemy razem wszystkie jej składniki około 10 minut na małym ogniu. Natychmiast po zestawieniu z ognia zalewamy nią ogórki (należy zwrócić uwagę na fakt, iż kurkuma łatwo barwi, pozostawiając plamy, więc należy zachować ostrożność).Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut.Ogórki są gotowe do jedzenia po ok. 3-4 tygodniach.

Polecam również :W kuchni na wesoło :W sklepie mięsnym:- Proszę mi uciąć 10 kg wieprzowiny, ale w jednym kawałku i bez kości - prosi klientka.Rzeźnik odcina raz i drugi. Wreszcie jest 10 kg.- Jak to pani zapakować? - pyta.- Zapakować? - dziwi się klientka - A po co? Ja tylko chciałam zobaczyć ile schudłam na wczasach.