Wykonanie
W zasadzie sezon
ogórkowy w moim ogrodzie dobiegł końca. Ale nie żałuje, bo
ogórków w tym roku zebralismy naprawdę dużo i już mam szczerze mówiąc ich przesyt, a nieustanne lokowanie ich do słoików też mi się jakoś znudziło ;)
Ogórki, które dzisiaj wystawiam w swoje kuchenne okno robiłam ponad 2 tygodnie temu. Ale, że gotowe są do spożycia po 3 - 4 tygodniach wystawiam je dopiero teraz. Wypadało przecież skosztować zanim przepis na nie rzuci się na szersze
wody.Tak jak myślałam, czytając przepis na blogu Ela gotuje, są świetne, nawet trochę przed podanym czasem oczekiwania :)Rzeczywiście takie kanapkowe! To śmakowity dodatek do
pieczywa z
wędliną!Dziękuję Elu za przepis :)
Składniki (na 5 litrowych słoików):2 kg
ogórków gruntowych2 świeże
czerwone papryki5 dużych ząbków
czosnkukoperek zielony1 szklanka
soli9 szklanek
wodyzalewa :3 szklanki
wody2,5 szklanki
octu 10%3 szklanki
cukru1 łyżeczka
ziela angielskiego2 łyżeczki
gorczycy2
liście lauroweszczypta
pieprzu2 duże
cebule10 - 15 g mielonej
kurkumyWykonanie :
Ogórki myjemy i ścieramy na tarce w cienkie długie plastry. Zalewamy roztworem z 1 szklanki
soli, 9 szklanek
wody i odstawiamy na 3 godziny.Do każdego słoika dajemy 1 pokrojony duży ząbek
czosnku, 1 łyżeczkę posiekanego
koperku oraz trochę pokrojonej wzdłuż
papryki. Po 3 godzinach
ogórki odcedzamy z roztworu
soli i układamy w słoikach "na stojąco".Robimy zalewę: gotujemy razem wszystkie jej składniki około 10 minut na małym ogniu. Natychmiast po zestawieniu z ognia zalewamy nią
ogórki (należy zwrócić uwagę na fakt, iż
kurkuma łatwo barwi, pozostawiając plamy, więc należy zachować ostrożność).Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut.
Ogórki są gotowe do jedzenia po ok. 3-4 tygodniach.
Polecam również :W kuchni na wesoło :W sklepie mięsnym:- Proszę mi uciąć 10 kg
wieprzowiny, ale w jednym kawałku i bez kości - prosi klientka.Rzeźnik odcina raz i drugi. Wreszcie jest 10 kg.- Jak to pani zapakować? - pyta.- Zapakować? - dziwi się klientka - A po co? Ja tylko chciałam zobaczyć ile schudłam na wczasach.