ßßß Cookit - przepis na DESER EXOTIC .....na DZIEŃ DOBRY !

DESER EXOTIC .....na DZIEŃ DOBRY !

nazwa

Wykonanie

Jest to mój pierwszy blog. Dlatego też wypadałoby w jakiś szczególny sposób zainaugurować swoje wpisy. Przede wszystkim pragnę wszystkich cieplutko powitać. Ponieważ deser to takie coś, co chętnie jest widziane i zjadane przez wielu amatorów słodkości, stąd ten oto taki nieco egzotyczny smakołyk. Jest całkiem niezły w smaku, niezbyt słodki, a co również ważne apetyczny w wyglądzie. Tak oceniają Ci wszyscy, którym go serwuję.
Tak więc do rzeczy. Proszę śmiało sięgać po pucharki. Trochę ich tu wystawiłam w swoim kuchennym oknie. Życzę smacznego!
A oto przepis dla tych, którzy mieliby ochotę wykonać własnoręcznie deser:
Składniki (na 6 porcji):
3 różnokolorowe galaretki owocowe ( czarna porzeczka, cytryna, malina)
100g małych gotowych bez
1 pomarańcza
2 kiwi
2 banany
1 kaki
1 mała kiść winogrona
pół grejfruta
40g startej czekolady gorzkiej lub mlecznej
½ l śmietanki kremowej 30% ubitej i lekko osłodzonej cukrem pudrem
½ l sorbetu truskawkowego
Wykonanie :
Do każdego z pucharków wrzucić na dno po 3-4 bezy. Galaretkę przygotowaną w/g przepisu na opakowaniu rozdrobnić widelcem i dać po 1 łyżce z każdego koloru na bezy. Owoce umyć, obrać i pokroić na cząstki. Układać z każdego rodzaju na przemian z bitą śmietaną, sorbetem*, galaretkami i bezami do wyczerpania składników. Posypać wierzchnią warstwę startą czekoladą i.. gotowe!
* użyłam mrożonych truskawek, które głównie ze względu na ten deser przygotowuję letnią porą. Rozgniatam je, lekko słodzę cukrem i trzymam w zamrażarce w kubkach po kupionym jogurcie. W przeddzień przyrządzania deseru wyjmuję truskawki do rozmrożenia. Przygotowując deser, miksuję je i lekko słodzę cukrem, ale tylko dla podkreślenia smaku.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/02/DESER-EXOTIC-na-DZIEN-DOBRY.html