ßßß Cookit - przepis na ROSÓŁ

ROSÓŁ

nazwa

Wykonanie

Rosół gotuję nie za często, zwykle na niedzielny obiad. Mam już opracowany własny przepis i tego się trzymam. Nie to, że uważam swój za najlepszy ze wszystkich przepisów na świecie, ale dlatego, że nam taki ugotowany wg tej receptury po prostu smakuje.
Gdy mam go w planie gotować kupuję dość dużego kurczaka, odcinam udka, piersi i je zwykle zamrażam do późniejszego wykorzystania. Natomiast z tego co mi zostaje gotuję rosół dodając oczywiście jeszcze to co zapisałam w składnikach.
Składniki :
1 korpus z kurczaka (ok. 60 dag)
1 skrzydło indycze extra ( ok. 50 dag)
25 dag szpondra
15 dag żołądków kurzych
2 średnie marchewki (ok.15 dag)
1 średnia pietruszka (ok.6 dag)
kawałek selera (ok.7 dag)
mały kawałek pora (ok. 4 dag)
pół średniej cebuli (ok. 3 dag)
1 duży liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
ok. 4 l wody
dodatkowo :
makaron nitki
natka pietruszki
Wykonanie :
Szponder oczyszczamy, myjemy i gotujemy ok. 30 minut w małym garnku w niewielkiej ilości wody.
W tym czasie kurczaka oczyszczamy, myjemy, odcinamy udka, piersi i odkładamy je do wykorzystania na inną potrawę.
Żołądki i skrzydło dokładnie oczyszczamy, myjemy i wraz z korpusem wkładamy do garnka
o poj. 6 litrów. Zalewamy do połowy wodą i gotujemy. Wlewamy wywar ze szpondrem, uzupełniamy prawie do pełna wrzącą wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Warzywa oprócz cebuli obieramy, myjemy i wrzucamy do rosołu na 40 minut przed zakończeniem gotowania. Dajemy 1 płaską łyżkę soli, liść laurowy i ziarna ziela angielskiego.
Cebulę myjemy, nie obieramy (łupina cebuli nadaje rosołowi żółty kolor). Jej połowę podpiekamy na ogniu i wrzucamy przed końcem gotowania do rosołu.
Podajemy z makaronem nitki, pokrojoną w talarki marchewką i drobno posiekaną natką pietruszki.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/05/ROSOL.html