Wykonanie
Rolady
biszkoptowe robię z różnymi nadzieniami, najczęściej z
jabłkowym. Wierzch powlekam
polewą czekoladową . W wersji beztłuszczowej posypuję powierzchnię rolady jedynie
cukrem pudrem. Jak już
pisałam wcześniej jest to jedno z prostszych i szybkich do wykonania ciast, pod warunkiem, że opanuje się umiejętność wykonania ciasta podstawowego(szczegóły tutaj). Zrobienie rolady jest wówczas bardzo łatwe i przyjemne. Polecam !

Składniki ciasta :(forma o wym. 36x36 cm):6
jajek6 łyżek gorącej
wody180 g
cukru100 g
mąki pszennejszczypta
soliSkładniki nadzienia :500 g tartych
jabłek ( u mnie szara reneta)sok z połowy
cytryny2-3 łyżki
cukru1/2 szklanki
wody1
galaretka cytrynowaSkładniki
polewy czekoladowej :125 g dobrego, naturalnego
masła lub
margaryny3 łyżki
cukru pudru3 łyżki
kakao3 łyżki
mleka2 łyżeczki
żelatyny3 łyżki zimnej
wody½ - 1 łyżeczka
spirytusu (opcjonalnie)kilka kropel
aromatu rumowego (opcjonalnie)Wykonanie ciasta podstawowego :
Żółtka oddzielamy od
białek, posypujemy
cukrem i dajemy 6 łyżki gorącej
wody. Miksujemy na krem. Wsiewamy małymi porcjami
mąkę, delikatnie mieszając łyżką.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli i delikatnie mieszamy z
ciastem. Całość wykładamy na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię za pomocą szpatułki.Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180°C na środkowym poziomie piekarnika. Zaraz po upieczeniu przekładamy na delikatnie posypaną
cukrem pudrem ściereczką.Powierzchnię ciasta również delikatnie posypujemy
cukrem pudrem i wraz ze ściereczką rolujemy ciasto. Odkładamy do przestudzenia. Szczegóły wykonania udanego ciasta tutaj.Wykonanie nadzienia i rolady :Tarte
jabłka dajemy do rondelka, zalewamy
sokiem z cytryny,
wodą i delikatnie prażymy mieszając, aby nie przypaliły się. Gdy się rozprażą dodajemy
cukier, jeszcze przez jakiś czas ogrzewamy i dajemy
galaretkę. Zdejmujemy z ognia i stale mieszamy do rozpuszczenia się
galaretki. Odstawiamy, od czasu do czasu mieszamy. Gdy
jabłka przestygną rozprowadzamy na rozwiniętym ze ściereczki cieście, ponownie zwijamy dość ściśle, zawijamy w folię aluminiową, papier do pieczenia lub ściereczkę. Wygładzamy powierzchnię dłońmi i wkładamy do lodówki. Posypujemy
cukrem pudrem przed podaniem na stół lub pokrywamy
polewą czekoladową z
żelatyną (przepis tutaj).Wykonanie
polewy czekoladowej :
Cukier mieszamy z
kakao, dodajemy
mleko i ucieramy łyżką na papkę.
Żelatynę moczymy w małym garnuszku w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Delikatnie ogrzewamy, tylko do jej rozpuszczenia, dodajemy
masło. Dalej delikatnie ogrzewamy do rozpuszczenia się
masła i natychmiast zdejmujemy z ognia. Wlewamy do
kakaowej papki gorące jeszcze
masło z
żelatyną i stale mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy ewentualnie aromat i
spirytus. Gdy nieco ostygnie, ale nie za dużo, wylewamy na ciasto. Gdyby zrobiła się zbyt gęsta i nie dała się ładnie rozprowadzać, dodajemy 1 łyzke
mleka i ponownie leciutko podgrzewamy, zestawiamy z ognia i po lekim ostygnięciu pokrywamy powierzchnię ciasta.Uwaga : czasami polewa nie trzyma się dobrze powierzchni ciasta, zwłaszcza gdy posypiemy zbyt dużą ilością
cukru pudru. Nadmiar
cukru dobrze jest usunąć za pomocą pędzelka. Można też powierzchnię ciasta powlec cieniutką warstwą rozgrzanej
konfitury lub
dżemu i dopiero dać polewę, wówczas ładnie przywiera i nie odchodzi od ciasta.


Polecam również :