ßßß Cookit - przepis na CIASTO SŁONECZNE

CIASTO SŁONECZNE

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj dość ciekawa słodka propozycja - taka kulinarna hybrydyzacja szarlotki z sernikiem. Na półkruchym placku położona jest warstwa farszu jabłkowego z karmelizowaną marchewką, a to przykryte jest kremem serowo - budyniowym i polane pomarańczowo- marchewkowym syropem. Smaczne, delikatne ciasto, nie za słodkie, które szybko się zjada.
Przepis pochodzi z ulubionego przeze mnie miesięcznika "Ciasta za grosik" nr 01/2012. Oczywiście trochę zmodyfikowałam.
Składniki spodu (na dużą formę o wym. 28x40cm):
150 - 200 g masła
100 - 150 g cukru
3 duże jajka
1½ szklanki mąki pszennej
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu cytrynowego lub tartej skórki cytrynowej
Składniki warstwy jabłkowej :
500 - 700 g jabłek (u mnie koksa królewska)
2 łyżki soku z cytryny
200 g marchewki
100 g cukru
sok z 1 pomarańczy (ok. 100ml)
sok z 1 cytryny (ok. 50 ml)
Składniki warstwy kremowej :
500 g serka śmietankowego
1¼ szklanki mleka
6 łyżek cukru
2 budynie waniliowe (bez cukru) na ½ l mleka
sok z 1 pomarańczy (ok. 100ml)
¼ szklanki wody
Wykonanie spodu :
Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy po 1 jajku, aromat cytrynowy i porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przekładamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Odstawiamy do przestudzenia.
Wykonanie farszu :
Sok z pomarańczy wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i dajemy do gotującego się soku. Gotujemy 10-12 minut do zeszklenia się marchewki i zagęszczenia powstałego syropu. Odstawiamy do przestudzenia, marchewkę zgarniamy na ściankę rondelka, a tenże przechylamy tak, aby syrop swobodnie ściekał. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i mieszamy z jabłkami. Gotowy farsz rozprowadzamy rownomiernie na przestudzonym spodzie ciasta.
Wykonanie kremu :
Proszek budyniowy mieszamy z wodą i sokiem pomarańczowym. Mleko gotujemy z cukrem, wlewamy budyniową zawiesinę. Stale mieszając gotujemy budyń, po czym zestawiamy z ognia do przestudzenia (aby przyspieszyć umieściłam rondelek w zimnej wodzie). Po przestudzeniu miksujemy na małych obrotach z serkiem i wykładamy na farsz jabłkowo- marchewkowy.
Skrapiamy syropem z gotowania marchewki i pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku ok. 45 minut przy włączonym termoobiegu. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Polecam również :
W kuchni na wesoło :
W szpitalu dla psychicznie chorych ordynator robiący obchód spostrzega, że jeden z pacjentów siedzi na brzegu wanny z wędką.
- Co, łowi pan ryby?
- Zwariował pan? W wannie?!
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/05/CIASTO-SLONECZNE.html