Wykonanie
Dzisiaj dość ciekawa słodka propozycja - taka kulinarna hybrydyzacja szarlotki z sernikiem. Na półkruchym placku położona jest warstwa farszu
jabłkowego z karmelizowaną
marchewką, a to przykryte jest kremem
serowo - budyniowym i polane
pomarańczowo-
marchewkowym syropem. Smaczne, delikatne ciasto, nie za słodkie, które szybko się zjada.Przepis pochodzi z ulubionego przeze mnie miesięcznika "Ciasta za grosik" nr 01/2012. Oczywiście trochę zmodyfikowałam.

Składniki
spodu (na dużą formę o wym. 28x40cm):150 - 200 g
masła100 - 150 g
cukru3 duże
jajka1½ szklanki
mąki pszennej1½ łyżeczki
proszku do pieczeniakilka kropli
aromatu cytrynowego lub tartej
skórki cytrynowejSkładniki warstwy
jabłkowej :500 - 700 g
jabłek (u mnie koksa królewska)2 łyżki
soku z cytryny200 g
marchewki100 g
cukrusok z 1
pomarańczy (ok. 100ml)sok z 1
cytryny (ok. 50 ml)Składniki warstwy kremowej :500 g
serka śmietankowego1¼ szklanki
mleka6 łyżek
cukru2 budynie
waniliowe (bez
cukru) na ½ l
mlekasok z 1
pomarańczy (ok. 100ml)¼ szklanki
wodyWykonanie
spodu :
Masło ucieramy z
cukrem do białości, dodajemy po 1
jajku,
aromat cytrynowy i porcjami
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Przekładamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Odstawiamy do przestudzenia.Wykonanie farszu :Sok z
pomarańczy wlewamy do rondelka, wsypujemy
cukier i doprowadzamy do wrzenia.
Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i dajemy do gotującego się soku. Gotujemy 10-12 minut do zeszklenia się
marchewki i zagęszczenia powstałego
syropu. Odstawiamy do przestudzenia,
marchewkę zgarniamy na ściankę rondelka, a tenże przechylamy tak, aby
syrop swobodnie ściekał.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy
sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i mieszamy z
jabłkami. Gotowy farsz rozprowadzamy rownomiernie na przestudzonym spodzie ciasta.Wykonanie kremu :Proszek budyniowy mieszamy z
wodą i
sokiem pomarańczowym.
Mleko gotujemy z
cukrem, wlewamy budyniową zawiesinę. Stale mieszając gotujemy
budyń, po czym zestawiamy z ognia do przestudzenia (aby przyspieszyć umieściłam rondelek w zimnej wodzie). Po przestudzeniu miksujemy na małych obrotach z
serkiem i wykładamy na farsz
jabłkowo-
marchewkowy.Skrapiamy
syropem z gotowania
marchewki i pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku ok. 45 minut przy włączonym termoobiegu. Po przestudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.


Polecam również :W kuchni na wesoło :W szpitalu dla psychicznie chorych ordynator robiący obchód spostrzega, że jeden z pacjentów
siedzi na brzegu wanny z wędką.- Co, łowi pan ryby?- Zwariował pan? W wannie?!