Wykonanie
Od pewnego czasu jestem zakochana w
żurku na
białej kiełbasie. Zaczęło się od tego, że będąc w trasie zajechałam do małej restauracyjki, gdzie zamówiłam żurek... i przepadłam. Przepadłam do tego stopnia, że postanowiłam nauczyć się "podobnie" go robić. Chyba się udało :)

Składniki:-
marchew,
pietruszka,
seler, (dla lubiących można dodać
por - ja go nie używam)-
boczek-
biała kiełbasa-
przyprawy: jarzynka,
pieprz,
sól,
ziele angielskie,
liść laurowy,
majeranek- zakwas (ja używam gotowy płynny zakwas - żurek firmy Kuchnia Polska)-
czosnek-
śmietana 18%-
mąkaPrzygotowanie:Do garnka wkładamy jarzyny (
marchewka pokrojona na półksiężyce),
boczek,
kiełbasę, zalewamy
wodą i dodajemy jarzynkę. Gotujemy do wrzenia. Wyjmujemy
kiełbasę, a do
wywaru wlewamy zakwas. Znowu doprowadzamy do wrzenia. Zaprawiamy
śmietaną wymieszaną z
mąką i jeszcze raz zagotowujemy. Dodajemy pokrojona
kiełbasę, rozdrobniony
czosnek,
majeranek,
pieprz i
sól. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Ja podaję z
jajkiem ugotowanym na twardo.No! Zapasy zrobione - żurek dojrzewa! Smacznego!