Wykonanie
Dzisiaj chciałabym przedstawić przepis na hot-dogi. Robiłam je już wiele
razy, zawsze się udają i są bardzo smaczne. Zainspirował mnie przepis Dolly, zmieniłam jedynie ilość
cukru w cieście, bo dla mnie było za słodkie.Przepis bierze udział w akcji "Z widelcem przez kuchnię obu ameryk"2 szklanki
mąki¼ szklanki
mleka1
jajko0,5 kostki
margaryny2 dag
drożdży1,5 łyżki
cukruparówki,
kiełbasa lub
szynka typu słoikowego
żółty serprzyprawy:
tymianek,
oregano,
papryka w proszku itp.

WYKONANIEPodgrzać
mleko do temperatury pokojowej, rozpuścić w nim
drożdże i
cukier. Odstawić do wyrośnięcia.Rozpuścić
margarynę i ostudzić.Połączyć wyrośnięte
drożdże,
mąkę, roztopioną ostudzoną
margarynę i
jajko. Wyrobić ciasto, tak by odchodziło od ręki. W razie potrzeby dodać
mąki.Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Pokroić w kwadraty. Na każdym kawałku układać paski
żółtego sera,
parówkę i poprószyć
przyprawami.Piec w temperaturze ok. 180˚C

Uwagi:Do surowego ciasta można dodać
przyprawy.Ciasto nadaje się również pod pizzę.Z podanej ilości ciasta wychodzi ok. 10 hot-dogów.Można dodawać
parówki przekrojone na pół.Podawać z
ketchupem,
sosem czosnkowym,
majonezem lub
musztardą.Smacznego!