Wykonanie
Chocoloco to ciasto bez pieczenia wykonane z
kaszy manny. Szybkie i łatwe do zrobienia , a co najważniejsze smaczne :) Istnieje duża dowolność w tworzeniu nowych wersji ciasta. Różne rodzaje można poznać na forum wegedzieciakChocolocoSkładniki :4 szklanki płynu (u mnie
mleko krowie, może być roślinne lub
woda)0,5÷3/4 szklanki
kaszy mannykakao niesłodzone wg uznania (u mnie 4÷5 łyżek)0,5 szklanki
wiórków kokosowychgarść
rodzynekcukier (wg uznania, u mnie 0,5 szklanki, można wcale nie dodawać jeśli nie lubimy słodkich ciast)
ciastka (najlepiej
herbatniki, u mnie z powodu braku
herbatników wafle)ew.
orzechy,
migdały pokrojone w kawałkiszczypta
soliopcjonalnie: 1 lub 2 łyżeczki
rumu (u mnie kieliszek
malibu) lub kilka kropel
aromatu do ciastew.
banany pokrojone w plasterki

Wykonanie
Mleko,
sól,
rodzynki,
kakao,
cukier łączymy w garnku. Mielimy w młynku
wiórki kokosowe i dodajemy do
mleka. Podgrzewamy i sprawdzamy czy odpowiada nam ilość
kakao i
cukru. Dodajemy
alkohol.Na małym gazie (żeby nie wykipiało) gotujemy
mleko. W tym czasie wykładamy okrągłą formę
ciastkami ( u mnie dodatkowo forma wyłożona papierem do pieczenia). Część
ciastek kruszymy, tak by wypełniły przestrzenie
między ciastkami ułożonymi na dnie formy.Na patelni rumienimy
płatki migdałowe i
orzechy uważając żeby się nie przypaliły.Gdy
mleko zacznie się gotować wsypujemy
kaszę, mieszając trzepaczką, tak by nie powstały grudki. Obserwujemy konsystencję. Jeśli jest zbyt luźna można dosypać
kaszy. Dodajemy
orzechy,
migdały i mieszamy. Próbujemy masę. Dopasowujemy do upodobań -dosładzamy, dolewamy
alkoholu itp. Jeśli jest dobra, to wylewamy na
ciastka. Można zrobić więcej warstw z
ciastek. U mnie
wafel na dnie, na środku i na wierzchu. Na środkowy
wafel wylałam jeszcze trochę masy, a następnie dodałam pokrojonego w plastry
banana. Wierzch ciasta można polać
polewą czekoladową i posypać
orzechami lub wiórkami.Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy przestygnie można włożyć do lodówki na min. 2 godziny (najlepiej jak
ciastka trochę zmiękną, u mnie nie było tego problemu bo dałam
wafle).Można też wykonać wersję bez
kakao
Smacznego!