ßßß Cookit - przepis na Chocoloco

Chocoloco

nazwa

Wykonanie

Chocoloco to ciasto bez pieczenia wykonane z kaszy manny. Szybkie i łatwe do zrobienia , a co najważniejsze smaczne :) Istnieje duża dowolność w tworzeniu nowych wersji ciasta. Różne rodzaje można poznać na forum wegedzieciak
Chocoloco
Składniki :
4 szklanki płynu (u mnie mleko krowie, może być roślinne lub woda)
0,5÷3/4 szklanki kaszy manny
kakao niesłodzone wg uznania (u mnie 4÷5 łyżek)
0,5 szklanki wiórków kokosowych
garść rodzynek
cukier (wg uznania, u mnie 0,5 szklanki, można wcale nie dodawać jeśli nie lubimy słodkich ciast)
ciastka (najlepiej herbatniki, u mnie z powodu braku herbatników wafle)
ew. orzechy, migdały pokrojone w kawałki
szczypta soli
opcjonalnie: 1 lub 2 łyżeczki rumu (u mnie kieliszek malibu) lub kilka kropel aromatu do ciast
ew. banany pokrojone w plasterki
Wykonanie
Mleko, sól, rodzynki, kakao, cukier łączymy w garnku. Mielimy w młynku wiórki kokosowe i dodajemy do mleka. Podgrzewamy i sprawdzamy czy odpowiada nam ilość kakao i cukru. Dodajemy alkohol.
Na małym gazie (żeby nie wykipiało) gotujemy mleko. W tym czasie wykładamy okrągłą formę ciastkami ( u mnie dodatkowo forma wyłożona papierem do pieczenia). Część ciastek kruszymy, tak by wypełniły przestrzenie między ciastkami ułożonymi na dnie formy.
Na patelni rumienimy płatki migdałowe i orzechy uważając żeby się nie przypaliły.
Gdy mleko zacznie się gotować wsypujemy kaszę, mieszając trzepaczką, tak by nie powstały grudki. Obserwujemy konsystencję. Jeśli jest zbyt luźna można dosypać kaszy. Dodajemy orzechy, migdały i mieszamy. Próbujemy masę. Dopasowujemy do upodobań -dosładzamy, dolewamy alkoholu itp. Jeśli jest dobra, to wylewamy na ciastka. Można zrobić więcej warstw z ciastek. U mnie wafel na dnie, na środku i na wierzchu. Na środkowy wafel wylałam jeszcze trochę masy, a następnie dodałam pokrojonego w plastry banana. Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową i posypać orzechami lub wiórkami.
Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy przestygnie można włożyć do lodówki na min. 2 godziny (najlepiej jak ciastka trochę zmiękną, u mnie nie było tego problemu bo dałam wafle).
Można też wykonać wersję bez kakao
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2010/11/Chocoloco.html