Wykonanie
Pamiętacie smak popularnego kiedyś bloku
czekoladowego... ??Tak... niezapomniany deser imitujący
mleczną czekoladę - wszyscy się nim zajadaliśmy.Dziś prezentuje przepis podobny, ale nie jest to klasyczny blok
czekoladowy z lat '80 za to bliskie w smaku kostki
czekoladowe.SKŁADNIKI na blaszkę keksową:2 opakowania
mleka w proszku (razem 500g)kostka
masła (200g)2 garście
migdałów2 garście suszonych
bananów2 garście
rodzynek3 opakowania
ciastek herbatników (razem ok 150g)1 1/3 szklanki
cukru4 łyżki klasycznego
kakao1 szklanka
wodyZaczynamy od roztopienia
masła. Do płynnego ciepłego
masła dodajemy
cukier,
kakao i
wodę. Mieszamy aby
cukier się rozpuścił.Do sporej miski wsypujemy
mleko, pokruszone (dość drobno)
ciastka,
migdały i
banany. Dodajemy
rodzynki. Następnie wlewamy ciepłą ale nie gorącą płynną masę
czekoladową (
masło,
cukier,
woda,
kakao) i dokładnie mieszamy.Tak przygotowane ciasto przekładamy do wysmarowanej odrobiną
oleju blaszki keksowej i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.Po tym czasie kroimy w kostkę i podajemy :)SMACZNEGOZapraszam do wypowiadania swoich opinii na temat tego przepisu - dział "komentarze" jest do Waszej dyspozycji.