Wolicie naleśniki na słodko czy wytrawnie? Ja wolę w wersji deserowej, dlatego ta propozycja od razu przypadła mi do gustu. Naleśniki nadziane kremem orzechowym z bakaliami i nutką rumu. Do tego czekolada i nic więcej nie potrzeba do szczęścia. Sprawdzą się zarówno jako danie obiadowe, jak i na deser. Źródło ./ proporcje na 6 szt. naleśników/Ciasto na naleśniki3 jajkaszczypta soli200 g mąki (w oryginale 120g, ale ciasto było zbyt rzadkie)300 ml mlekaolej do smażeniaNadzienie150 ml rumu (dałam ok. 120ml i dopełniłam wodą)100 g rodzynek40 g kandyzowanych skórek pomarańczowych120 g zmielonych orzechów włoskich100 ml śmietanki (u mnie 30%)60 g cukruszczypta cynamonupolewa czekoladowa lub stopiona czekolada1.Rodzynki i skórki pomarańczy na dzień przed przygotowaniem naleśników zalewamy rumem. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, ale możemy też zostawić zalane bakalie na kilka godzin przed wykonaniem nadzienia.2.Robimy ciasto naleśnikowe: miksujemy jajka z solą, następnie mieszamy z mlekiem i mąką. Smażymy na oleju cienkie naleśniki.3.Podgrzewamy śmietankę. Do niej dodajemy odsączone z rumurodzynki i skórki pomarańczy,cukier, zmielone orzechy i cynamon. Wszystko podgrzewamy. Następnie studzimy i do masy dolewamy połowę rumu.4.Naleśniki smarujemy nadzieniem i składamy w ćwiartki. Polewamy resztką rumu oraz obficie polewą czekoladową.