ßßß Cookit - przepis na Najlepszy sernik dyniowy

Najlepszy sernik dyniowy

nazwa

Wykonanie

Warzywa w słodyczach 2013 trwają :) a ja rozpoczynam sezon dyniowy :) Któż by się mógł oprzeć tej pomarańczowej cudowności...a ja dodatkowo miałam ochotę na sernik i rozpoczęłam poszukiwania tego idealnego. Najbardziej zachęciła mnie Fuchsia . A ja nieco zmodyfikowałam przepis i tak oto przedstawiam pyszny dyniowy sernik na orzechowym spodzie :) Bardzo jesienny, ale to ta optymistyczna strona jesieni. Sernik jest kremowy, miękki, przypomina konsystencją new york chewsecake .
Sernik dyniowy na orzechowym spodzie z kruszonką
/tortownica 22cm/
Spód
180 g ciastek - u mnie herbatniki pełnoziarniste, mogą być maślane
70 g zmielonych orzechów - u mnie włoskie
80 g roztopionego masła
0,5 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie - wrząca woda
Ciastka pokruszyć lub zmielić razem z orzechami na drobno. Wymieszać z cynamonem. Dodać roztopione masło i pomieszać, tak by uzyskać jednorodną masę. Jeśli masa za bardzo się kruszy, to dodać nieco wrzącej wody. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli nie mamy szczelnej tortownicy należy włożyć papier tak, by zakryć miejsca łączenia tortownicy z rantem. Masę na spód wykładamy równomiernie na dno i wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.
Masa sernikowa
500 g mielonego twarogu - u mnie ser wiaderkowy waniliowy z biedronki; można dać naturalny, ale wtedy dodajemy aromat lub esencję waniliową
1 łyżeczka masła, roztopione, ostudzone
140 g brązowego cukru
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej (z czubkiem)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 ml śmietany kremówki lub mleka
260 g puree z dynii* (1 szklanka)
3/4 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta imbiru
szczypta soli
*puree z dyni - obrać dynię i pokroić w kostkę. Do garnka na dno wlać nieco wody, wrzucić dynię i gotować przykryte do miękkości, odlać ewentualny płyn. Ostudzić, zblendować lub zgnieść widelcem.
Kruszonka
100 g mąki pszennej
50 g masła lub margaryny
50 g brązowego cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki zagniatać, aż powstaną duże grudki.
Masa serowa : Masło, jajka i cukier zmiksować na jednorodną masę, aż cukier się rozpuści. Dodać pozostałe składniki i krótko wymieszać. Masa będzie dość wodnista, jak zupa, ale się tym za bardzo nie przejmujemy. Wlewamy na przygotowany spód i wkładamy do nagrzanego do 210°C piekarnika. Na dnie piekarnika (przed rozpoczęciem nagrzewania) wkładamy miseczkę z wodą, żeby utrzymać wilgotność wewnątrz. Po włożeniu sernika skręcamy temperaturę do 180°C i pieczemy 20 minut, po tym czasie na wierzch sernika układamy kruszonkę i dalej pieczemy sernik przez 30 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do ostudzenia piekarnika (ja piekłam wieczorem i zostawiłam sernik na cała noc). (Rano) po wystygnięciu piekarnika włożyć sernik do lodówki.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/09/Najlepszy-sernik-dyniowy.html