Wykonanie
Warzywa w słodyczach 2013 trwają :) a ja rozpoczynam sezon
dyniowy :) Któż by się mógł oprzeć tej pomarańczowej cudowności...a ja dodatkowo miałam ochotę na sernik i rozpoczęłam poszukiwania tego idealnego. Najbardziej zachęciła mnie Fuchsia . A ja nieco zmodyfikowałam przepis i tak oto przedstawiam pyszny
dyniowy sernik na
orzechowym spodzie :) Bardzo jesienny, ale to ta optymistyczna strona jesieni. Sernik jest kremowy, miękki, przypomina konsystencją new york chewsecake .Sernik
dyniowy na
orzechowym spodzie z kruszonką/tortownica 22cm/Spód180 g
ciastek - u mnie
herbatniki pełnoziarniste, mogą być maślane70 g zmielonych
orzechów - u mnie włoskie80 g roztopionego
masła0,5 łyżeczki
cynamonuopcjonalnie - wrząca
wodaCiastka pokruszyć lub zmielić razem z
orzechami na drobno. Wymieszać z
cynamonem. Dodać roztopione
masło i pomieszać, tak by uzyskać jednorodną masę. Jeśli masa za bardzo się kruszy, to dodać nieco wrzącej
wody. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli nie mamy szczelnej tortownicy należy włożyć papier tak, by zakryć miejsca łączenia tortownicy z rantem. Masę na spód wykładamy równomiernie na dno i wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.Masa sernikowa500 g mielonego
twarogu - u mnie
ser wiaderkowy
waniliowy z biedronki; można dać naturalny, ale wtedy dodajemy aromat lub esencję
waniliową1 łyżeczka
masła, roztopione, ostudzone140 g
brązowego cukru2
jajka1 łyżka
mąki pszennej (z czubkiem)2 łyżki
mąki ziemniaczanej50 ml
śmietany kremówki lub
mleka260 g puree z
dynii* (1 szklanka)3/4 łyżeczki
cynamonuszczypta
gałki muszkatołowejszczypta
imbiruszczypta
soli*puree z dyni - obrać
dynię i pokroić w kostkę. Do garnka na dno wlać nieco
wody, wrzucić
dynię i gotować przykryte do miękkości, odlać ewentualny płyn. Ostudzić, zblendować lub zgnieść widelcem.Kruszonka100 g
mąki pszennej50 g
masła lub
margaryny50 g
brązowego cukru0,5 łyżeczki
cynamonuWszystkie składniki zagniatać, aż powstaną duże grudki.Masa serowa :
Masło,
jajka i
cukier zmiksować na jednorodną masę, aż
cukier się rozpuści. Dodać pozostałe składniki i krótko wymieszać. Masa będzie dość wodnista, jak zupa, ale się tym za bardzo nie przejmujemy. Wlewamy na przygotowany spód i wkładamy do nagrzanego do 210°C piekarnika. Na dnie piekarnika (przed rozpoczęciem nagrzewania) wkładamy miseczkę z
wodą, żeby utrzymać wilgotność wewnątrz. Po włożeniu sernika skręcamy temperaturę do 180°C i pieczemy 20 minut, po tym czasie na wierzch sernika układamy kruszonkę i dalej pieczemy sernik przez 30 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do ostudzenia piekarnika (ja piekłam wieczorem i zostawiłam sernik na cała noc). (Rano) po wystygnięciu piekarnika włożyć sernik do lodówki.