Wykonanie
Mam zaszczyt przedstawić Wam nowy smak
piwa Somersby o smaku kwiatów bzu i
limonki. Somersby Elderflower Lime zainspirowało nas do spędzenia miłego wieczoru i...upieczenia bułeczek w kształcie wąsów :) Myślę, że sam Lord Somersby nie powstydziłby się takich wąsów! Dodatkowo jednym ze składników bułeczek stało się
piwo, które nadało im fajnego posmaku. Bułeczki możecie posypać ulubionymi dodatkami. My wykorzystaliśmy
mak,
sezam,
czarnuszkę,
kminek i
sól. Wszystkie wersje były smaczne. Kształt wąsów możecie uzyskać wykrawając je tak jak my przy pomocy foremki w kształcie
rybki (odkrawając zbędny kawałek ciasta) lub przygotowując sobie wcześniej formatkę do wycinania z tektury. O samym smaku
piwa powiem, że jest słodkie i bardzo smaczne. Świetnie sprawdzi się na letnie wieczory, ale i o tej
porze roku jego smak sprawi, że poczujemy nieco lata ;)Poniżej znajdziecie przepis na bułeczki. Zapraszam Was także na mój profil na facebook TUTAJ i obejrzenia większej ilości zdjęć :)Bułeczki
piwne w kształcie wąsów240 g
mąki pszennej75 ml ciepłej
wody75 ml
piwa Somersby Elderflower Lime, w temperaturze pokojowej20 g
drożdży1 łyżeczka
cukru0,5 łyżeczki
soli2 łyżki
oleju1
jajko do smarowaniadodatki:
sezam,
mak,
czarnuszka,
sól gruboziarnista,
kminekWodę i
piwo, 2 łyżki
mąki,
cukier i
drożdże wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aż
drożdże wyraźnie podrosną. Wymieszać wyrośnięty rozczyn z resztą
mąki,
solą,
olejem. Wyrabiać przez kilka minut ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odstawać od ręki (w razie potrzeby podsypać
mąką). Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).Po wyrośnięciu ciasta wykładamy je z miski na blat posypany
mąką. Wyrabiamy przez chwilę ciasto, następnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 1cm. Wykrawamy bułeczki w kształcie wąsów.
Możemy także pozostawić bułeczki okrągłe wycinając je szklanką lub upiec paluchy. Wycięte bułeczki pozostawiamy do podrośnięcia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 15-20 minut). Następnie smarujemy je rozmąconym
jajkiem i posypujemy wybranymi dodatkami. Wkładamy do nagrzanego do 190°C piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, aż się zarumienią.
Na zdrowie! :)