ßßß Cookit - przepis na Bułeczki piwne i test nowego smaku Somersby

Bułeczki piwne i test nowego smaku Somersby

nazwa

Wykonanie

Mam zaszczyt przedstawić Wam nowy smak piwa Somersby o smaku kwiatów bzu i limonki. Somersby Elderflower Lime zainspirowało nas do spędzenia miłego wieczoru i...upieczenia bułeczek w kształcie wąsów :) Myślę, że sam Lord Somersby nie powstydziłby się takich wąsów! Dodatkowo jednym ze składników bułeczek stało się piwo, które nadało im fajnego posmaku. Bułeczki możecie posypać ulubionymi dodatkami. My wykorzystaliśmy mak, sezam, czarnuszkę, kminek i sól. Wszystkie wersje były smaczne. Kształt wąsów możecie uzyskać wykrawając je tak jak my przy pomocy foremki w kształcie rybki (odkrawając zbędny kawałek ciasta) lub przygotowując sobie wcześniej formatkę do wycinania z tektury. O samym smaku piwa powiem, że jest słodkie i bardzo smaczne. Świetnie sprawdzi się na letnie wieczory, ale i o tej porze roku jego smak sprawi, że poczujemy nieco lata ;)
Poniżej znajdziecie przepis na bułeczki. Zapraszam Was także na mój profil na facebook TUTAJ i obejrzenia większej ilości zdjęć :)
Bułeczki piwne w kształcie wąsów
240 g mąki pszennej
75 ml ciepłej wody
75 ml piwa Somersby Elderflower Lime, w temperaturze pokojowej
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1 jajko do smarowania
dodatki: sezam, mak, czarnuszka, sól gruboziarnista, kminek
Wodę i piwo, 2 łyżki mąki, cukier i drożdże wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże wyraźnie podrosną. Wymieszać wyrośnięty rozczyn z resztą mąki, solą, olejem. Wyrabiać przez kilka minut ciasto, aż będzie elastyczne i będzie odstawać od ręki (w razie potrzeby podsypać mąką). Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).
Po wyrośnięciu ciasta wykładamy je z miski na blat posypany mąką. Wyrabiamy przez chwilę ciasto, następnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 1cm. Wykrawamy bułeczki w kształcie wąsów.
Możemy także pozostawić bułeczki okrągłe wycinając je szklanką lub upiec paluchy. Wycięte bułeczki pozostawiamy do podrośnięcia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 15-20 minut). Następnie smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy wybranymi dodatkami. Wkładamy do nagrzanego do 190°C piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, aż się zarumienią.
Na zdrowie! :)
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2015/03/Buleczki-piwne-i-test-nowego-smaku-Somersby.html