Wykonanie
Czym od siebie się różnią bajgle i obwarzanki? Hmm... Oba wypieki wyglądają bardzo podobnie. Wyczytałam natomiast, że słowo "
obwarzanki" pochodzi od słowa "obwarzać", co oznacza wstępne gotowanie przed pieczeniem. (Tak robiłam).
Bajgiel natomiast w przeciwieństwie do
obwarzanka można kroić na tzw. kanapkę. (Tak jak u mnie). Podsumowując zrobiłam
obwarzanko- bajgle. Przepis znalazłam na blogu "Kuchnia w zieleni" . Serdecznie polecam, ponieważ bajgle wychodzą pyszne: mięciutkie w środku z chrupiącą, złotą skórką.
SKŁADNIKI:500 g
mąki pszennej15 g
drożdży250 ml ciepłej
wody1 łyżka
oleju1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1
jajko (niekoniecznie)
mak,
sezam do posypania ( u mnie
czarnuszka)*dodatkowo
woda2 łyżki
sody oczyszczonejWYKONANIE:Z
drożdży,
cukru,
wody zrobić rozczyn. Odstawić na chwilkę.Do miski przesiać
mąkę z
solą, dodać
olej i zaczyn.Zagnieść jednolite elastyczne ciasto, przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1h).Ciasto wyłożyć na blat i podzielić nożem na 10 części. Z każdej części uformować kuleczkę i palcami w środku zrobić dziurkę. Bajgle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min.
W większym garnku ( u mnie głęboka patelnia) zagotować
wodę z
sodą. Na wrzątek wkładać po 2 bajgle i gotować krótko (ok. 20 s.) z jednej i ( 20 s.) z drugiej strony. Obracać i wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej. Delikatnie osuszyć i układać na blaszce. Bajgle posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami ( u mnie
czarnuszka).Piec w temp. 240- 250 stopni C 15 min.