Wykonanie
Dotychczas piekłam serniki o normalnych wymiarach, ale na spotkanie blogerów postanowiła zrobić coś, o łatwiej wziąć i zjeść bez bawienia się w dzielenie. New york cheesecake to jeden z najpopularniejszych serników na świecie i wcale się nie dziwię, bo smakuje wyśmienicie. Przepis z BBC food z moimi zmianami.Miniserniczki nowojorskie (ok. 24 szt)spód85 g
masła, stopionego (lub
margaryna)140 g
herbatników, pokruszone na bardzo drobno lub przemielone1 łyżka
cukru1 łyżka
kakao do wypieków (deserowe), można pominąć jeśli chcemy
mieć biały spódmasa serowa1 kg
sera z wiaderka (im większa zawartość tłuszczu tym lepiej)250 g drobnego
brązowego cukru (nie miałam drobnego, więc zmieliłam w młynku na puder)3 łyżki
mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki ekstraktu
waniliowego2 łyżeczki drobno startej
skórki z cytryny1,5 łyżeczki
soku z cytryny3
jaja200 ml kwaśnej
śmietanyszczypta
soliPolewa140 ml kwaśnej
śmietany (nie trzymam się tak sztywno tych ilości)1 łyżeczka drobnego
cukru trzcinowego (możne być
cukier puder)2 łyżeczki
soku z cytryny)
Spód :
ciastka zmielić w maszynce do mielenia lub bardzo drobno pokruszyć. Dodać do nich
kakao i
cukier, wymieszać. Rozpuścić
masło i dodać do
ciastek. Połączyć, aż powstanie papka.Wyłożyć foremki papierem. Ja piekłam w formach od muffin wyłożonych papilotkami. Rozdzielamy ciasto po równo na wszystkie foremki (z podanych proporcji wyszło mi 24 serniczki). Przyciskamy ciasto palcami na spodzie i lekko unosimy po bokach. Kładziemy do nagrzanego do 160°C piekarnika na ok. 8-10 minut. Wyłożyć by przestygły.Masa serowa :
Ser wyłożyć z wiaderka. Pomieszać łyżką, by był jednorodny i kremowy. Dodawać
cukier,
mąkę, szczyptę
soli. Mieszać łyżką do połączenia składników. Dodać ekstrakt
waniliowy, sok i
skórkę z cytryny, następnie po jednym
jajku mieszając łyżką. Na koniec dodać
śmietanę i wymieszać. Wlać
ser do foremek. Włożyć do piekarnika na ok. 25-30 minut (temp. 160°C). Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy serniczki na ok. 1-1,5 godziny (w zamkniętym piekarniku), by doszły. Następnie wykładamy je z piekarnika. Gdy ostygną robimy polewę mieszając wszystkie składniki. Smarujemy serniczki na wierzchu. Przykrywamy formy folią spożywczą i odkładamy na noc (lub minimum 6-8 godzin) do lodówki. Przed podaniem wykładamy z lodówki by się ogrzały (najlepiej ok.1 godzinę wcześniej). Jeśli chcemy możemy przyozdobić
owocami,
czekoladą,
groszkami lub pozostawić takie jakie są.