ßßß Cookit - przepis na miniserniczni nowojorskie (new york cheesecake w wersji mini)

miniserniczni nowojorskie (new york cheesecake w wersji mini)

nazwa

Wykonanie

Dotychczas piekłam serniki o normalnych wymiarach, ale na spotkanie blogerów postanowiła zrobić coś, o łatwiej wziąć i zjeść bez bawienia się w dzielenie. New york cheesecake to jeden z najpopularniejszych serników na świecie i wcale się nie dziwię, bo smakuje wyśmienicie. Przepis z BBC food z moimi zmianami.
Miniserniczki nowojorskie (ok. 24 szt)
spód
85 g masła, stopionego (lub margaryna)
140 g herbatników, pokruszone na bardzo drobno lub przemielone
1 łyżka cukru
1 łyżka kakao do wypieków (deserowe), można pominąć jeśli chcemy mieć biały spód
masa serowa
1 kg sera z wiaderka (im większa zawartość tłuszczu tym lepiej)
250 g drobnego brązowego cukru (nie miałam drobnego, więc zmieliłam w młynku na puder)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
1,5 łyżeczki soku z cytryny
3 jaja
200 ml kwaśnej śmietany
szczypta soli
Polewa
140 ml kwaśnej śmietany (nie trzymam się tak sztywno tych ilości)
1 łyżeczka drobnego cukru trzcinowego (możne być cukier puder)
2 łyżeczki soku z cytryny)
Spód : ciastka zmielić w maszynce do mielenia lub bardzo drobno pokruszyć. Dodać do nich kakao i cukier, wymieszać. Rozpuścić masło i dodać do ciastek. Połączyć, aż powstanie papka.
Wyłożyć foremki papierem. Ja piekłam w formach od muffin wyłożonych papilotkami. Rozdzielamy ciasto po równo na wszystkie foremki (z podanych proporcji wyszło mi 24 serniczki). Przyciskamy ciasto palcami na spodzie i lekko unosimy po bokach. Kładziemy do nagrzanego do 160°C piekarnika na ok. 8-10 minut. Wyłożyć by przestygły.
Masa serowa : Ser wyłożyć z wiaderka. Pomieszać łyżką, by był jednorodny i kremowy. Dodawać cukier, mąkę, szczyptę soli. Mieszać łyżką do połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny, następnie po jednym jajku mieszając łyżką. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać. Wlać ser do foremek. Włożyć do piekarnika na ok. 25-30 minut (temp. 160°C). Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy serniczki na ok. 1-1,5 godziny (w zamkniętym piekarniku), by doszły. Następnie wykładamy je z piekarnika. Gdy ostygną robimy polewę mieszając wszystkie składniki. Smarujemy serniczki na wierzchu. Przykrywamy formy folią spożywczą i odkładamy na noc (lub minimum 6-8 godzin) do lodówki. Przed podaniem wykładamy z lodówki by się ogrzały (najlepiej ok.1 godzinę wcześniej). Jeśli chcemy możemy przyozdobić owocami, czekoladą, groszkami lub pozostawić takie jakie są.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/06/miniserniczni-nowojorskie-new-york-cheesecake-w.html