ßßß Cookit - przepis na New York Cheesecake na urodziny

New York Cheesecake na urodziny

nazwa

Wykonanie

New York Cheesecake - sernik poezja... Najlepszy jaki można sobie wymarzyć. Kremowy, wilgotny i mimo, że do serników wolę ser twarogowy, to tutaj ten wiaderkowy sprawdza się znakomicie. Trudno w smaku tego sernika się nie zauroczyć. Nic dziwnego, że jest chyba najpopularniejszym sernikiem na świecie. Robiła go również w formie miniserniczków , jednak wolę go w tej postaci, jest wilgotniejszy i lepszy. Przepis z BBC Food. A serniki w ostatni weekend powstały dwa- jeden na dzień ojca, drugi na moje urodziny.
spód
85 g masła, stopionego (lub margaryna)
140 g herbatników, pokruszone na bardzo drobno lub przemielone
1 łyżeczka cukru
masa serowa
1 kg sera z wiaderka (im większa zawartość tłuszczu tym lepiej)
240 g drobnego brązowego cukru (nie miałam drobnego, więc zmieliłam w młynku na puder)
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub trochę aromatu do serników+aromatu waniliowego
2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
1,5 łyżeczki soku z cytryny (daję do smaku nieco więcej, ok 3 łyżeczek)
3 jaja
200 ml kwaśnej śmietany (18%)
szczypta soli
Polewa
140 ml kwaśnej śmietany
1 łyżeczka drobnego cukru trzcinowego (możne być cukier puder)
2 łyżeczki soku z cytryny
Spód : ciastka zmielić w maszynce do mielenia lub bardzo drobno pokruszyć. Dodać do nich cukier, wymieszać. Rozpuścić masło i dodać do ciastek. Połączyć, aż powstanie papka. Jeśli nie powstanie masa, tylko ciastka nadal będą się kruszyć, to możemy dodać trochę gorącej wody i wymieszać na jednolitą masę.
Masę z ciastek przekładamy do tortownicy o średnicy ok 24cm (lub mniejsza). Przyciskamy ciasto palcami na spodzie i lekko unosimy po bokach. Kładziemy do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 9 minut. Wyłożyć by lekko przestygł.
Masa serowa: Ser wyłożyć z wiaderka. Zmiksować, by był jednorodny i kremowy. Dodawać cukier, mąkę, szczyptę soli. Zmiksować do połączenia składników. Dodać ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny, następnie po jednym jajku mieszając łyżką. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać.
Nagrzewamy piekarnik do 240°C. Do piekarnika wkładamy małą miseczkę z wodą (można ominąć, ale wpływa to korzystnie).
Tortownicę na wierzchu owinąć folią aluminiową, ponieważ masa serowa jest rzadka i jeśli nie mamy szczelnej tortownicy, może wylatywać podczas pieczenia.
Wlać ser do tortownicy. Ja wkładam sernik już w momencie nagrzewania się piekarnika od 180 do 240 stopni (temperaturę podkręcam pod koniec przygotowywania masy serowej). Następnie od czasu, gdy piekarnik nagrzeje się do 240stopni (zgaśnie lampka informująca o nagrzewaniu), piekę sernik w tej temperaturze ok. 10 minut. Gdy zobaczę, że boki zaczynają się rumienić, nakładam na wierzch papier do pieczenia. Po 10 minutach w 240 stopniach skręcam piekarnik na 110 stopni i piekę 25 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na ok. 1-1,5 godziny (w zamkniętym piekarniku). Następnie wykładamy go z piekarnika. Gdy ostygnie robimy polewę mieszając wszystkie składniki. Smarujemy sernik na wierzchu. Przykrywamy formy folią spożywczą i odkładamy na noc (lub minimum 6-8 godzin) do lodówki. Przed podaniem wykładamy z lodówki by się ogrzał (najlepiej ok.1 godzinę wcześniej). Jeśli chcemy możemy przyozdobić owocami, czekoladą, groszkami lub pozostawiamy bez niczego. Sernik jest najlepszy, gdy posiedzi w lodówce chociaż 24 godziny.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/06/New-York-Cheesecake-na-urodziny.html