Wykonanie
New York Cheesecake - sernik poezja... Najlepszy jaki można sobie wymarzyć. Kremowy, wilgotny i mimo, że do serników wolę
ser twarogowy, to tutaj ten wiaderkowy sprawdza się znakomicie. Trudno w smaku tego sernika się nie zauroczyć. Nic
dziwnego, że jest chyba najpopularniejszym sernikiem na świecie. Robiła go również w formie miniserniczków , jednak wolę go w tej postaci, jest wilgotniejszy i lepszy. Przepis z BBC Food. A serniki w ostatni weekend powstały dwa- jeden na dzień ojca, drugi na moje urodziny.spód85 g
masła, stopionego (lub
margaryna)140 g
herbatników, pokruszone na bardzo drobno lub przemielone1 łyżeczka
cukrumasa serowa1 kg
sera z wiaderka (im większa zawartość tłuszczu tym lepiej)240 g drobnego
brązowego cukru (nie miałam drobnego, więc zmieliłam w młynku na puder)3 łyżki
mąki ziemniaczanej lub pszennej1,5 łyżeczki ekstraktu
waniliowego lub trochę aromatu do serników+aromatu
waniliowego2 łyżeczki drobno startej
skórki z cytryny1,5 łyżeczki
soku z cytryny (
daję do smaku nieco więcej, ok 3 łyżeczek)3
jaja200 ml kwaśnej
śmietany (18%)szczypta
soliPolewa140 ml kwaśnej
śmietany1 łyżeczka drobnego
cukru trzcinowego (możne być
cukier puder)2 łyżeczki
soku z cytrynySpód :
ciastka zmielić w maszynce do mielenia lub bardzo drobno pokruszyć. Dodać do nich
cukier, wymieszać. Rozpuścić
masło i dodać do
ciastek. Połączyć, aż powstanie papka. Jeśli nie powstanie masa, tylko
ciastka nadal będą się kruszyć, to możemy dodać trochę gorącej
wody i wymieszać na jednolitą masę.Masę z
ciastek przekładamy do tortownicy o średnicy ok 24cm (lub mniejsza). Przyciskamy ciasto palcami na spodzie i lekko unosimy po bokach. Kładziemy do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 9 minut. Wyłożyć by lekko przestygł.Masa serowa:
Ser wyłożyć z wiaderka. Zmiksować, by był jednorodny i kremowy. Dodawać
cukier,
mąkę, szczyptę
soli. Zmiksować do połączenia składników. Dodać ekstrakt
waniliowy, sok i
skórkę z cytryny, następnie po jednym
jajku mieszając łyżką. Na koniec dodać
śmietanę i wymieszać.Nagrzewamy piekarnik do 240°C. Do piekarnika wkładamy małą miseczkę z
wodą (można ominąć, ale wpływa to korzystnie).Tortownicę na wierzchu owinąć folią aluminiową, ponieważ masa serowa jest rzadka i jeśli nie mamy szczelnej tortownicy, może wylatywać podczas pieczenia.Wlać
ser do tortownicy. Ja wkładam sernik już w momencie nagrzewania się piekarnika od 180 do 240 stopni (temperaturę podkręcam pod koniec przygotowywania masy serowej). Następnie od czasu, gdy piekarnik nagrzeje się do 240stopni (zgaśnie lampka informująca o nagrzewaniu), piekę sernik w tej temperaturze ok. 10 minut. Gdy zobaczę, że boki zaczynają się rumienić, nakładam na wierzch papier do pieczenia. Po 10 minutach w 240 stopniach skręcam piekarnik na 110 stopni i piekę 25 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na ok. 1-1,5 godziny (w zamkniętym piekarniku). Następnie wykładamy go z piekarnika. Gdy ostygnie robimy polewę mieszając wszystkie składniki. Smarujemy sernik na wierzchu. Przykrywamy formy folią spożywczą i odkładamy na noc (lub minimum 6-8 godzin) do lodówki. Przed podaniem wykładamy z lodówki by się ogrzał (najlepiej ok.1 godzinę wcześniej). Jeśli chcemy możemy przyozdobić
owocami,
czekoladą,
groszkami lub pozostawiamy bez niczego. Sernik jest najlepszy, gdy posiedzi w lodówce chociaż 24 godziny.