ßßß
Delikatna w smaku i bardzo smaczna zupka :-) Można ją podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub makaronem.Składniki:ok. 1,5 litry wywaru z rosołu:sól, pieprzporcja rosołowakostka rosołowamarchewpietruszkaselerpor1/2 kg świeżego szpinakugałka muszkatołowa3 ząbki czosnkuodrobina oliwy lub masłaśmietanasok z cytrynyWykonanie:Ugotować rosół z włoszczyzną i przyprawami. Szpinak opłukać, oberwać ogonki i przesmażyć na oliwie lub maśle. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i startą gałkę muszkatołową. Wymieszać i dodać do rosołu. Zagotować razem, dodać sok z cytryny. Na koniec zupę zaprawić śmietaną. Smacznego :-)
Rada: Jeżeli nie lubimy, gdy nam liście pływają w zupie, możemy ją zmiksować i wtedy mamy gładką konsystencję :-)