Wykonanie
Coś dla fanów
szpinaku i nie tylko :-)Smaczne, proste i syte danie obiadowe...Składniki:3
filety z kurczaka1
jajkomąka i
bułka tarta do panierki1 op.
mrożonego szpinaku (ewentualnie świeży)ok.10 dag tartego
żółtego sera lub w plasterkach3 łyżki
oliwyolej do smażenia
sól,
pieprz2 ząbki
czosnkuser feta (niekoniecznie)szczypta tartej
gałki muszkatołowejWykonanie:
Filety z kurczaka umyć, osuszyć i rozbić na cienkie kotlety tłuczkiem do
mięsa. Przyprawić
solą i
pieprzem, oprószyć
mąką, następnie zamoczyć w
jajku i na koniec obtoczyć w
bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym
oleju z obu stron.
Szpinak wrzucić na patelnię z rozgrzaną
oliwą i dusić do odparowania
wody. Przyprawić szczyptą tartej
gałki muszkatołowej,
pieprzem,
sola i
czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na koniec dodać
ser feta pokrojony w kostkę i wymieszać. Można również zrobić bez
sera.Następnie w naczyniu żaroodpornym ułożyć usmażone filety, przykryć je
szpinakiem, a na wierzchu ułożyć plastry
sera zółtego lub posypać
startym serem.Zapiec w piekarniku ok. 20 minut, aż
ser się rozpłynie.Smacznego :-)