ßßß Cookit - przepis na Piersi pod pierzynką ze szpinakiem i serem

Piersi pod pierzynką ze szpinakiem i serem

nazwa

Wykonanie

Coś dla fanów szpinaku i nie tylko :-)
Smaczne, proste i syte danie obiadowe...
Składniki:
3 filety z kurczaka
1 jajko
mąka i bułka tarta do panierki
1 op. mrożonego szpinaku (ewentualnie świeży)
ok.10 dag tartego żółtego sera lub w plasterkach
3 łyżki oliwy
olej do smażenia
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
ser feta (niekoniecznie)
szczypta tartej gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Filety z kurczaka umyć, osuszyć i rozbić na cienkie kotlety tłuczkiem do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką, następnie zamoczyć w jajku i na koniec obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Szpinak wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą i dusić do odparowania wody. Przyprawić szczyptą tartej gałki muszkatołowej, pieprzem, sola i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na koniec dodać ser feta pokrojony w kostkę i wymieszać. Można również zrobić bez sera.
Następnie w naczyniu żaroodpornym ułożyć usmażone filety, przykryć je szpinakiem, a na wierzchu ułożyć plastry sera zółtego lub posypać startym serem.
Zapiec w piekarniku ok. 20 minut, aż ser się rozpłynie.
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2013/03/Piersi-pod-pierzynka-ze-szpinakiem-i-serem.html