ßßß

Niektórzy na słowo szpinak krzywią się ze wstrętem, ale wystarczy trochę dodatków i przypraw, by stał się na prawdę smacznym daniem. Ja go uwielbiam :-)Tym razem proponuję zapiekankę szpinaku z ryżem, a już wkrótce będą pierogi ze szpinakiem, mniam :-)Składniki:ok. 50 dag szpinaku mrożonego3 ząbki czosnku1 duża cebula1 filet z kurczakaok. 100 ml śmietany 18% lub kremówkisól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa1 kostka rosołowa2 woreczki ryżuok. 20 dag tartego sera żółtegooliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie:Fileta z kurczaka umyć, pokroić w drobne kawałki i obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać obraną i pokrojoną cebulę. Kiedy cebula już się zeszkli, dodać szpinak, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Dusić wszystko razem, aż odparuje nadmiar wody, na koniec dodać śmietanę.Ryż ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, wyrównać powierzchnię ryżu. Na ryż wyłożyć szpinak i posypać tartym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. ok. 180 st. C na ok. 20-30 min.Podawać polane sosem czosnkowym lub ketchupem.Smacznego :-)