Wykonanie



Niektórzy na słowo
szpinak krzywią się ze wstrętem, ale wystarczy trochę dodatków i przypraw, by stał się na prawdę smacznym daniem. Ja go uwielbiam :-)Tym razem proponuję zapiekankę
szpinaku z
ryżem, a już wkrótce będą pierogi ze
szpinakiem, mniam :-)Składniki:ok. 50 dag
szpinaku mrożonego3 ząbki
czosnku1 duża
cebula1
filet z kurczakaok. 100 ml
śmietany 18% lub kremówki
sól,
pieprz,
tarta gałka muszkatołowa1
kostka rosołowa2 woreczki
ryżuok. 20 dag tartego
sera żółtegooliwa z oliwek do smażenia

Wykonanie:
Fileta z kurczaka umyć, pokroić w drobne kawałki i obsmażyć na rozgrzanej
oliwie. Dodać obraną i pokrojoną
cebulę. Kiedy
cebula już się zeszkli, dodać
szpinak,
czosnek przeciśnięty przez praskę i
przyprawy. Dusić wszystko razem, aż odparuje nadmiar
wody, na koniec dodać
śmietanę.
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przełożyć do wysmarowanego
oliwą naczynia żaroodpornego, wyrównać powierzchnię
ryżu. Na
ryż wyłożyć
szpinak i posypać tartym
żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. ok. 180 st. C na ok. 20-30 min.Podawać polane
sosem czosnkowym lub
ketchupem.Smacznego :-)