Wykonanie



Zdrowsza wersja tarty, bo... z
kaszy jaglanej i w dodatku całkiem smaczna :-)Składniki: na spód:1 szkl.
kaszy jaglanej2
jajka1
cebula1 ząbek
czosnkuoliwa z oliwek do smażeniaszczypta
soli na farsz:op.
mrożonego szpinaku (450 g)1
cebula2-3 ząbki
czosnku1 op.
sera fetaszczypta
pieprzuszczypta tartej
gałki muszkatołowejoliwa z oliwek do smażenia3
jajka100 ml
śmietanki 18%ok. 10 dag tartego
sera żółtegosól,
pieprzWykonanie:
Kaszę jaglaną wypłukać, po czym zalać 2 szkl. gorącej
wody, posolić i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.Na rozgrzanej
oliwie zeszklić pokrojoną drobno
cebulę i
czosnek, po czym dodać do przestudzonej
kaszy. Wbić 2
jajka i dokładnie wymieszać.Wyłożyć na formę do tarty, wysmarowaną
masłem i obsypaną
bułką tartą. Uklepać dokładnie i wsadzić do nagrzanego piekarnika w temp. ok. 200 st. na parę minut do podpieczenia.Następnie przygotować farsz. Na patelni na rozgrzanej
oliwie zeszklić pokrojoną
cebulę. Dodać zamrożony
szpinak i dusić, aż do odparowania
wody. Dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę i
przyprawy. Zestawić z ognia i dodać
ser feta pokrojony w kostkę, wymieszać.Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony spód z
kaszy.Za pomocą miksera ubić 3
jajka ze
śmietanką, dodać tarty
ser żółty i doprawić
solą i
pieprzem. Wylać całość na wierzch tarty.Wstawić do piekarnika i piec ok. 20-30 minut w temp. ok. 180 st.C, aż wierzch ładnie się zrumieni.Smacznego :-)
