ßßß Cookit - przepis na Tarta szpinakowa na spodzie z kaszy jaglanej

Tarta szpinakowa na spodzie z kaszy jaglanej

nazwa

Wykonanie

Zdrowsza wersja tarty, bo... z kaszy jaglanej i w dodatku całkiem smaczna :-)
Składniki: na spód:
1 szkl. kaszy jaglanej
2 jajka
1 cebula
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek do smażenia
szczypta soli na farsz:
op. mrożonego szpinaku (450 g)
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 op. sera feta
szczypta pieprzu
szczypta tartej gałki muszkatołowej
oliwa z oliwek do smażenia
3 jajka
100 ml śmietanki 18%
ok. 10 dag tartego sera żółtego
sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę jaglaną wypłukać, po czym zalać 2 szkl. gorącej wody, posolić i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną drobno cebulę i czosnek, po czym dodać do przestudzonej kaszy. Wbić 2 jajka i dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na formę do tarty, wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Uklepać dokładnie i wsadzić do nagrzanego piekarnika w temp. ok. 200 st. na parę minut do podpieczenia.
Następnie przygotować farsz. Na patelni na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać zamrożony szpinak i dusić, aż do odparowania wody. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Zestawić z ognia i dodać ser feta pokrojony w kostkę, wymieszać.
Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony spód z kaszy.
Za pomocą miksera ubić 3 jajka ze śmietanką, dodać tarty ser żółty i doprawić solą i pieprzem. Wylać całość na wierzch tarty.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 20-30 minut w temp. ok. 180 st.C, aż wierzch ładnie się zrumieni.
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2014/05/Tarta-szpinakowa-na-spodzie-z-kaszy-jaglanej.html