ßßß
Zdrowsza wersja tarty, bo... z kaszy jaglanej i w dodatku całkiem smaczna :-)Składniki: na spód:1 szkl. kaszy jaglanej2 jajka1 cebula1 ząbek czosnkuoliwa z oliwek do smażeniaszczypta soli na farsz:op. mrożonego szpinaku (450 g)1 cebula2-3 ząbki czosnku1 op. sera fetaszczypta pieprzuszczypta tartej gałki muszkatołowejoliwa z oliwek do smażenia3 jajka100 ml śmietanki 18%ok. 10 dag tartego sera żółtegosól, pieprzWykonanie:Kaszę jaglaną wypłukać, po czym zalać 2 szkl. gorącej wody, posolić i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną drobno cebulę i czosnek, po czym dodać do przestudzonej kaszy. Wbić 2 jajka i dokładnie wymieszać.Wyłożyć na formę do tarty, wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Uklepać dokładnie i wsadzić do nagrzanego piekarnika w temp. ok. 200 st. na parę minut do podpieczenia.Następnie przygotować farsz. Na patelni na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać zamrożony szpinak i dusić, aż do odparowania wody. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Zestawić z ognia i dodać ser feta pokrojony w kostkę, wymieszać.Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony spód z kaszy.Za pomocą miksera ubić 3 jajka ze śmietanką, dodać tarty ser żółty i doprawić solą i pieprzem. Wylać całość na wierzch tarty.Wstawić do piekarnika i piec ok. 20-30 minut w temp. ok. 180 st.C, aż wierzch ładnie się zrumieni.Smacznego :-)