Wykonanie
Zostało mi ze śniadania jedno
jajko ugotowane na twardo. Uznałam, że warto wykorzystać je na lunch w zestawie z
tuńczykiem. Ale żeby nie było tak nudno, to oczywiście zestaw się powiększył o różne różności:1
jajko ugotowane na twardo,1/2 puszki
tuńczyka w dużych kawałkach, w sosie własnym,garść
roszponki,kilka listków
cykorii sałatowej
radicchio (http://kuchnia-europejska.wieszjak.pl/kuchnia-wloska/204999,Salata-Radicchio.html),garść
kiełków słonecznika (http://www.zdrowomi.pl/kuchnia-i-dom/kielki-samo-zdrowie/146-kielki-sonecznika.html),parę listków
bazylii,kilka
pomidorków czereśniowych,kilka
rzodkiewek,kawałek czerwonej i
żółtej papryki,
młoda cebula dymka wraz ze
szczypiorkiem,
sól,
pieprz,
oliwa.I jak zwykle w sytuacji sałatek z udziałem
sałaty zaczęłam od zrobienia "bazy" z
zieleniny -
roszponki,
cykorii,
kiełków i
bazylii. Na to ułożyłam
jajko pokrojone w ósemki, rozrzuciłam
tuńczyka,
pomidorki przekrojone na pół,
rzodkiewki i
papryki pokrojone w słupki. Całość posypałam
cebulą cienko pokrojoną w talarki i siekanym
szczypiorkiem. Na koniec trochę świeżo mielonego
pieprzu,
soli i
oliwy na wierzch i gotowe:-)Do tego chrupiąca
bagietka i wielokolorowa uczta, że ho ho;-)