ßßß
Na oliwie zeszkliłam drobno pokrojoną cebulę i czosnek przetarty przez praskę.Kalafiora umyłam, podzieliłam na małe kawałki, wrzuciłam do cebuli i czosnku, żeby trochę się podsmażył.Po kilku minutach dorzuciłam dynię pokrojoną w grubą kostkę, wymieszałam z kalafiorem i smażyłam przez chwilę.Następnie mieszankę warzywną zalałam gorącą wodą, ale taką ilością, żeby warzywa zdecydowanie wystawały nad powierzchnię wody. Z biegiem czasu, gotowane pod przykryciem, puszczą własne soki, niektóre kostki dyni będą na tyle miękkie, że zagęszczą w sposób naturalny zupę.Wrzuciłam do garnka liść laurowy, ziele angielskie, chilli i sól.Po kilkunastu minutach, kiedy kalafior był al dente, dodałam pomidory pokrojone w kawałki wraz z sosem pomidorowym.Warzywa gotowały się jeszcze kilka minut pod przykryciem . Od czasu do czasu mieszałam je. Na koniec dodałam tartą gałkę muszkatołową.Tuż przed podaniem, już na talerzu, można dosmaczyć zupę świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.Wygląda wspaniale, pachnie obłędnie, rozgrzewa i smakuje wybornie...Przepis bierze udział w akcji: