Wykonanie


SKŁADNIKI:*2 kg
ogórków gruntowych*1
marchew*kilka ząbków
czosnkuZALEWA:*1szklanka 10%
octu firmy Jamar*1 szklanka
cukru*1 czubata łyżka
soli*3 szklanki
wody*
ziele angielskiePRZYPRAWY:
liść laurowy,
koper,odrobina korzenia
chrzanu,
gorczyca.*4 łyżeczki
musztardy sarepskiej*2 łyżeczki
chrzanu tartego
ostregoElementy zalewy łączymy ze sobą i zagotowujemy. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Ogórki dokładnie czyścimy-myjemy i kroimy na cztery części. Kroimy wzdłuż
ogórka na połowę i ponownie na kolejną.
Marchewkę myję , obieram i kroję na cienkie plasterki. Na dno słoików (wyparzonych) sypię
przyprawy i kładę po trzy plasterki
marchwi i kawałki
czosnku. Ćwiartki układamy pionowo w słoikach ściśle tak by do siebie przylegały. W luki wkładam pozostałe kawałki
marchewki. W tym czasie
woda się już wystudzi, dodaję do niej
musztardę i
chrzan -dokładnie mieszam. Taką zimną zalewą zakręcam słoiki i kolejno pasteryzuję po 10min każdy. Po zagotowaniu wykładam na bawełnianą ściereczkę stawiając do góry dnem. Po wystygnięciu odkładam w ciemne, chłodne miejsce do pozostałych
przetworów :)
