ßßß Cookit - przepis na Pierniczki na szybko (bez leżakowania)

Pierniczki na szybko (bez leżakowania)

nazwa

Wykonanie

Nigdy wcześniej nie piekłam pierniczków, ani ich nie zdobiłam. Jakoś tak nigdy nie było weny ani czasu na taką zabawę. W tym roku jednak potrzebowałam takiej frajdy, a poza tym postanowiłam zrobić jadalne prezenty pod choinkę, zamiast kupować zbędne durnostojki ;)
Wygrzebałam nawet z czeluści piwnicy stolnicę i od teraz już zawsze będę robić ciasteczka na stolnicy, a nie tak o po prostu na kuchennym blacie. Nie wiem co ona w sobie ma, ale stolnica daje plus milion punktów radochy, polecam :D
Skorzystałam z tego przepisu, ale oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie pozmieniała ;)
Składniki:
300 g mąki pszennej
100 g mąki pełnoziarnistej (miałam tylko 50 więc dołożyłam 25g mąki gryczanej i 25g mąki kukurydzianej)
2 jajka
3/4 szklanki cukru pudru (jeśli nie chcemy lukrować, a lubimy słodkie można wsypać całą)
10 dag masła, roztopionego
3 łyżki melasy buraczanej (słodu) - w oryginale było 10g miodu
1-1,5 łyżki przyprawy do piernika
1-1,5 łyżki karobu (lub kakao)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki mieszamy, wlewamy mokre i wyrabiamy ciasto. Będzie lekko lepkie, ale takie ma być. Wykładamy na stolnicę, podsypując mąką wałkujemy na 4 mm, lepiej nie mniej, chyba, że lubicie cieniutkie.
Wykrawamy kształty i układamy w lekkich odstępach, bo trochę rosną, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180° C "na górę i dół" ok 6-8 minut (aż się lekko zrumienią na brzegach.)
Ja swoje zdejmowałam z blaszki po jakichś 2-3 minutach kuchenną łopatką i układałam na ręcznikach papierowych do całkowitego wystygnięcia, bo kratki nie mam. Całkiem dobrze się to sprawdziło :)
Do ciasta można wgnieść suszoną skórkę pomarańczową, wtedy nabierają fajnego smaku :)
Część pierniczków maczałam w lukrze z soku z cytryny i cukru pudru, część ozdobiłam lukrem tzw królewskim (z białka jaja, cukru pudru i kwasku cytrynowego lub z dodatkiem ekstraktu migdałowego), a część czekoladą. Przydały się też małe mnmsy i kolorowe posypki :)
Zrobienie tutki z papieru do pieczenia mnie przerosło... Próbowałam kilka razy i z czekoladą to jeszcze jakoś wyszło, ale z lukrem królewskim to była jakaś porażka, więc wzięłam worek, włożyłam do niego masę i odcięłam końcówkę jednego z rogów. Sprawdzony i niezawodny sposób jeśli ktoś ma problem z tutką tak jak ja :)
Smacznego! :D
Źródło:http://dobrejedzonka.blogspot.com/2013/12/pierniczki-na-szybko-bez-lezakowania.html