Wykonanie

Składniki:2 szklanki suchej
ciecierzycy450 g
mrożonego szpinaku2
jajka2 łyżki
siemienia lnianego4 łyżki
ziaren słonecznika1 szklanka
mąki pełnoziarnistej (typ 2000)garść ząbków
czosnkusól,
pieprzolej, ok pół szklanki do masy + do smażeniaPrzygotowanie:
Ciecierzycę moczymy ok 6 godzin, można zalać na noc. Po namoczeniu, płuczemy, wsypujemy do garnka, zalewamy sporą ilością
wody i gotujemy do miękkości (ok 1-1/2 godziny).
Ciecierzyca jest dobra, kiedy po ściśnięciu
między dwoma palcami zmienia się w masę.
Ciecierzycę solimy pod koniec gotowania. Jeśli posolimy wcześniej będzie się dłużej gotowała i osłonki na ziarnach nie zmiękną.Ugotowaną
ciecierzycę mielimy w maszynce na grubych oczkach lub w malakserze, lub innym miażdżącym urządzeniu :) Można od razu dorzucić posiekany
czosnek.Do masy dodajemy pozostałe składniki (
szpinak rozmrożony) i mieszamy, ręką najlepiej, bo można wyczuć konsystencję. Można dodać mniej lub więcej oleju/mąki/ziaren. Trzeba pamiętać, że siemię zamieni wilgoś w żel i dodatkowo zwiąże masę.Formujemy kotlety w wielkości
bułki, do której zamierzamy je włożyć, na grubość ok 1-1/2 cm, żeby można było do tej
bułki włożyć jeszcze jakieś warzywa ;) i smażymy z dwóch stron.Ja swoje smażyłam delikatnie, tak, żeby można je było jeszcze dopiec na grillu.
Bułkę można posmarować pesto,
musztardą,
ketchupem,
majonezem - czym kto lubi, dołożyć
pomidora,
sałatę,
cebulę i np
sos tzatziki - pycha!

Smacznego! :)Wpis bierze udział w akcji: