ßßß
Składniki:2 szklanki suchej ciecierzycy450 g mrożonego szpinaku2 jajka2 łyżki siemienia lnianego4 łyżki ziaren słonecznika1 szklanka mąki pełnoziarnistej (typ 2000)garść ząbków czosnkusól, pieprzolej, ok pół szklanki do masy + do smażeniaPrzygotowanie:Ciecierzycę moczymy ok 6 godzin, można zalać na noc. Po namoczeniu, płuczemy, wsypujemy do garnka, zalewamy sporą ilością wody i gotujemy do miękkości (ok 1-1/2 godziny). Ciecierzyca jest dobra, kiedy po ściśnięciu między dwoma palcami zmienia się w masę. Ciecierzycę solimy pod koniec gotowania. Jeśli posolimy wcześniej będzie się dłużej gotowała i osłonki na ziarnach nie zmiękną.Ugotowaną ciecierzycę mielimy w maszynce na grubych oczkach lub w malakserze, lub innym miażdżącym urządzeniu :) Można od razu dorzucić posiekany czosnek.Do masy dodajemy pozostałe składniki (szpinak rozmrożony) i mieszamy, ręką najlepiej, bo można wyczuć konsystencję. Można dodać mniej lub więcej oleju/mąki/ziaren. Trzeba pamiętać, że siemię zamieni wilgoś w żel i dodatkowo zwiąże masę.Formujemy kotlety w wielkości bułki, do której zamierzamy je włożyć, na grubość ok 1-1/2 cm, żeby można było do tej bułki włożyć jeszcze jakieś warzywa ;) i smażymy z dwóch stron.Ja swoje smażyłam delikatnie, tak, żeby można je było jeszcze dopiec na grillu.Bułkę można posmarować pesto, musztardą, ketchupem, majonezem - czym kto lubi, dołożyć pomidora, sałatę, cebulę i np sos tzatziki - pycha!
Smacznego! :)Wpis bierze udział w akcji: