Wykonanie
Jak zwykle zamiast wrzucać potrawy odpowiednie w stosunku do
pory roku/okazji(patrz np. święta, ostatni etap konkursu) miałam akurat wenę na coś innego. No cóż, oto jedno z 3 dań ze
świeżym szpinakiem jakie przygotowałam w ciągu ostatnich dni :)Składniki:2/3 garści liści
szpinakuplaster
szynki serranoplaster
sera (ja użyłam takiego z
mleka koziego+owczego+krowiego, ale inny owczy bądź kozi bądź np.
parmezan też się nadadzą)garść
migdałów w słupkach2 łyżki
octusos:2 łyżki
oliwy1 łyżka
sosu balsamicznego1 lub 1/2 ząbka
czosnku1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
soku z cytrynysól i
pieprzPrzygotowanie:1. Mieszamy wszystkie składniki sosu2. Do miski wrzucamy
szpinak, porwane na kawałeczki
szynkę i
ser oraz
migdały3. Mieszamy
sałatkę z sosem4. Wbijamy do miseczki
jajko, gotujemy w garnku
wodę, wlewamy
ocet, robimy wir (za pomocą łyżki i trzepaczki, taki aby
jajko się zakręciło po wrzuceniu, ale nie dotknęło dna) i wrzucamy
jajko. Gotujemy 2,5 minutyKładziemy
jajko na
sałatce(pieprzymy/solimy) i jemy szybko
póki żółtko będzie płynne!