ßßß
a po powrocie herbata wylała się na laptopa... i niedawno go odzyskałam :D
Składniki (dla 4 osób):5 czerstwych kajzerek pokrojonych w cienkie kromki,4 jajka,125 ml ciepłego mleka,garść drobno posiekanej natki pietruszki (do smaku),sól,pieprz,świeżo tarta gałka muszkatołowa. na sos:0.5 kg świeżych lub mrożonych prawdziwków,garść natki pietruszki,1 szalotka,2-3 łyżki śmietany,sól,pieprz,olej z pestek winogron.JAK TO ROBIMY???Pokrojone bułki przez około 20 minut moczymy w mleku. Następnie dodajemy jajka, natkę pietruszki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, a potem w dłoni formujemy knedle.We wrzącej wodzie gotujemy przez około 10-15 minut.Międzyczasie przygotowujemy sos, Szalotkę kroimy w kostkę, a następnie szklimy na oliwie. Dodajemy drobno posiekane grzyby, chwilę smażymy, a następnie dusimy do miękkości. Pod koniec wrzucamy pietruszkę i śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Knedle podajemy z sosem.
GUTEN APPETIT!