ßßß Cookit - przepis na Bayerische Semmelnknödeln

Bayerische Semmelnknödeln

nazwa

Wykonanie

Miałam dość długą przerwę w blogowaniu... Najpierw byłam chora, potem przebywałam za zachodnią granicą,
a po powrocie herbata wylała się na laptopa... i niedawno go odzyskałam :D
Składniki (dla 4 osób):
5 czerstwych kajzerek pokrojonych w cienkie kromki,
4 jajka,
125 ml ciepłego mleka,
garść drobno posiekanej natki pietruszki (do smaku),
sól,
pieprz,
świeżo tarta gałka muszkatołowa. na sos:
0.5 kg świeżych lub mrożonych prawdziwków,
garść natki pietruszki,
1 szalotka,
2-3 łyżki śmietany,
sól,
pieprz,
olej z pestek winogron.
JAK TO ROBIMY???
Pokrojone bułki przez około 20 minut moczymy w mleku. Następnie dodajemy jajka, natkę pietruszki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, a potem w dłoni formujemy knedle.
We wrzącej wodzie gotujemy przez około 10-15 minut.
Międzyczasie przygotowujemy sos, Szalotkę kroimy w kostkę, a następnie szklimy na oliwie. Dodajemy drobno posiekane grzyby, chwilę smażymy, a następnie dusimy do miękkości. Pod koniec wrzucamy pietruszkę i śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Knedle podajemy z sosem.
GUTEN APPETIT!
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2012/10/bayerische-semmelnknodeln.html