Wykonanie
Miałam dość długą przerwę w blogowaniu... Najpierw byłam chora,
potem przebywałam za zachodnią granicą,
a po powrocie
herbata wylała się na laptopa... i niedawno go odzyskałam :D
Składniki (dla 4 osób):5 czerstwych
kajzerek pokrojonych w cienkie kromki,4
jajka,125 ml ciepłego
mleka,garść drobno posiekanej
natki pietruszki (do smaku),
sól,
pieprz,świeżo
tarta gałka muszkatołowa. na sos:0.5 kg świeżych lub mrożonych
prawdziwków,garść
natki pietruszki,1
szalotka,2-3 łyżki
śmietany,
sól,
pieprz,
olej z pestek
winogron.JAK TO ROBIMY???Pokrojone
bułki przez około 20 minut moczymy w
mleku. Następnie dodajemy
jajka,
natkę pietruszki,
sól,
pieprz i
gałkę muszkatołową. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, a
potem w dłoni formujemy knedle.We wrzącej wodzie gotujemy przez około 10-15 minut.Międzyczasie przygotowujemy sos,
Szalotkę kroimy w kostkę, a następnie szklimy na
oliwie. Dodajemy drobno posiekane
grzyby, chwilę smażymy, a następnie dusimy do miękkości. Pod koniec wrzucamy
pietruszkę i
śmietanę, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Knedle podajemy z sosem.
GUTEN APPETIT!