Wykonanie
Wczorajsze upały sprawiły, że poczułam się jakbym była w zupełnie innej części świata, stąd też pomysł na taki trochę egzotyczny obiad :)

Składniki (dla 2 osób): na tortille:0,5 szklanki
mąki kukurydzianej,0,5 szklanki
mąki pszennej,szczypta
soli,2 łyżki
oleju,0,5 szklanki
wody.farsz:1
czerwona cebulka,0,5
czerwonej papryki0,5
papryczki chili,1 ząbek
czosnku,
mango,5-6 plastrów
ananasa,250 g mrożonych
krewetek1 łyżka posiekanej
natki pietruszki,1 łyżka
soku z cytryny.JAK TO ROBIMY?Obie
mąki przesiewamy przez sito, dodajemy
sól oraz
wodę i
olej. Mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na godzinę, a następnie dzielimy na 8 części i wałkujemy kolejno na cienkie, okrągłe placki o średnicy około 15 cm. Tortille smażymy na rozgrzanej patelni, przez około 30 s z każdej strony, aż zacznie się pokrywać brązowymi plamkami.Przygotowujemy farsz: obraną
cebulę siekamy,
paprykę i
papryczkę chili pozbawiamy pestek i kroimy, a
czosnek przeciskamy przez praskę.
Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Ananasa siekamy w plasterki.
Cebulę,
czosnek i papryczkę szklimy na
oleju, dodajemy
paprykę i smażymy aż zmięknie. Dodajemy
krewetki,
natkę pietruszki i
sok z cytryny. Dusimy przez 10 minut. Pod koniec dodajemy
mango i
ananasa oraz doprawiamy
solą i
pieprzem. Napełniamy farszem tortille i zawijamy je. Od razu podajemy.

Smacznego!Źródła inspiracji:tortille- http://www.kwestiasmaku.comfarsz- KUCHNIA 1-2010