ßßß Cookit - przepis na KARAIBSKIE TORTILLE

KARAIBSKIE TORTILLE

nazwa

Wykonanie

Wczorajsze upały sprawiły, że poczułam się jakbym była w zupełnie innej części świata, stąd też pomysł na taki trochę egzotyczny obiad :)
Składniki (dla 2 osób): na tortille:
0,5 szklanki mąki kukurydzianej,
0,5 szklanki mąki pszennej,
szczypta soli,
2 łyżki oleju,
0,5 szklanki wody.
farsz:
1 czerwona cebulka,
0,5 czerwonej papryki
0,5 papryczki chili,
1 ząbek czosnku,
mango,
5-6 plastrów ananasa,
250 g mrożonych krewetek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka soku z cytryny.
JAK TO ROBIMY?
Obie mąki przesiewamy przez sito, dodajemy sól oraz wodę i olej. Mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na godzinę, a następnie dzielimy na 8 części i wałkujemy kolejno na cienkie, okrągłe placki o średnicy około 15 cm. Tortille smażymy na rozgrzanej patelni, przez około 30 s z każdej strony, aż zacznie się pokrywać brązowymi plamkami.
Przygotowujemy farsz: obraną cebulę siekamy, paprykę i papryczkę chili pozbawiamy pestek i kroimy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ananasa siekamy w plasterki. Cebulę, czosnek i papryczkę szklimy na oleju, dodajemy paprykę i smażymy aż zmięknie. Dodajemy krewetki, natkę pietruszki i sok z cytryny. Dusimy przez 10 minut. Pod koniec dodajemy mango i ananasa oraz doprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy farszem tortille i zawijamy je. Od razu podajemy.
Smacznego!
Źródła inspiracji:
tortille- http://www.kwestiasmaku.com
farsz- KUCHNIA 1-2010
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2012/08/karaibskie-tortille.html