Wykonanie
Pin It

To było moje pierwsze spotkanie
tete a
tete z kwiatami
cukinii i dyni. Dużo słyszałam o tym daniu, ale jakoś nigdy mi nie było po drodze... Zachęcona wysypem męskich kwiatów na moich ogrodowych dyniach dokupiłam żeńskie kwiaty
cukinii i wyszła mi pyszna przekąska !Składniki:
olej do głębokiego smażenia
sok z cytrynyNa ciasto:
mąka pszennawoda gazowanaszczypta
soliWykonanie:Z
mąki,
wody i
soli przygotowujemy ciasto o konsystencji rzadkiego ciasta naleśnikowego. Odstawiamy na 30 minut.Kwiaty płuczemy, usuwamy ze środka pręciki. Na patelni rozgrzewany tłuszcz, każdy kwiat moczymy dokładnie w cieście i następnie układamy na patelni. Smażymy z obydwu stron do lekkiego zrumienienia kwiatów. Wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy
sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze solimy.