Wykonanie
Ostatnio wielu moich studiujących lub pracujących znajomych, którzy nie mają za dużo czasu na gotowanie prosiło mnie o przepisy na "szybki obiad".W zeszłym tygodniu na nartach wpadliśmy wspólnie na pomysł, by stworzyć cykl- EKSPRESOWY OBIAD,
który postaram się aktualizować w każdy czwartek.Założenie jest proste- proponowane przepisy przygotowujemy dosłownie w 30 minut. Oprócz tego mają by smaczne, kolorowe i kuszące swoim wyglądem :)Zabawę czas zacząć!Dziś pierwsza inaugurująca propozycja-Składniki (dla 4 osób):50 dag mielonej
cielęciny,10 dag
płatków owsianych,
jajko,
szalotka,2- 3 łyżek
bułki tartej,3-4 garści
płatków kukurydzianych,garść posiekanej
natki pietruszki,1 łyżeczka
przyprawy do mięsa,1/2 łyżeczki
cynamonu,
sól,świeżo mielony
pieprz,ojej z pestek
winogron.Wykonanie:
Płatki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok na kilka minut (ok.5).
Cebulkę obieramy, siekamy i szklimy na
oleju.
Mięso mieszamy z
płatkami,
cebulą,
jajkiem i
przyprawami- użyłam łyżeczki
przyprawy kamisu do
mięsa i
cynamonu (zwyczaj zapożyczony z kuchnie greckiej, gdzie do każdego
mięsa dodaje się odrobinę
cynamonu dla lepszego smaku). Wyrabiamy i dodajemy
natkę pietruszki tyle
bułki, by kotlety łatwo się formowały.
Ja nie miałam w domu
bułki tartej więc zamoczyłam małą kromkę
chleba w wodzie i dodałam ją do masy.Kotlety obtaczamy w płatkach kukurydzianych
i smażymy na
oleju ( ok 5-7 minut z każdej strony). Przed podaniem rozkrawamy i sprawdzamy, czy są usmażone.Podajemy z
ziemniakami z
wody lub pieczonymi w piekarniku i
sałatą z
ziołami i sosem vinaigrette.
Smacznego!!!Przepis pochodzi z BIBLIOTECZKI PORADNIKA DOMOWEGO- "Obiad w pół godziny"