ßßß Cookit - przepis na OSZUKANE PLACKI ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM W SOSIE GRZYBOWYM

OSZUKANE PLACKI ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM W SOSIE GRZYBOWYM

nazwa

Wykonanie

Feniksowa Kuchnia
Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu
« Chleb zwyczajny - pszenno ...
NIE SAMYM JEDZENIEM ŻYJE ... »
Jako że uwielbiam jeść, to co jakiś czas przybędzie tu i ówdzie. Ale w końcu dodatkowych kilka fałdek nie jest powodem do jedzenia mniej smacznie. Prawda? :) Dietą stworzoną dla mnie jest dieta Dukana - bo nie trzeba się ograniczać w ilości jedzenia :D
Co jakiś czas będę wrzucała kolejne przepisy, a ponieważ aktualnie jestem na diecie, to polecam poniższy przepis na fazę II :)
Składniki na placki:
3 łyżki otrąb
125 ml wody
1 łyżka mleka w proszku
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Przepis podpatrzony tutaj.
Otręby zalewamy wodą i dodajemy mleko w proszku. Gotujemy na małym ogniu aż otręby wchłoną wodę. Nie wolno gotować zbyt długo. Ścieramy na tarce cebulę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy i smażymy na teflonie.
Składniki na mięso w sosie grzybowym:
jedna pierś z kurczaka
30 dag pieczarek
1 duża cebula
2x bulion grzybowy w kostkach
garść suszonych grzybów
pól kubka małego jogurtu naturalnego
2 łyżki maizeny
sól, pieprz
Pierś myjemy, smażymy na teflonie. W połowie smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki pokrojone w talarki. Solimy, aby pieczarki mogły puścić wodę. Jak woda troszkę odparuje zalewamy wodą i dusimy 5 minut, po czym dodajemy 2 kostki bulionu grzybowego. i opłukane suszone grzybki - najlepiej zbierane samodzielnie :)
Znów dusimy 5 minut. Maizene rozrabiamy z odrobiną wody i jogurtem i dolewamy do gorącego sosu i energicznie mieszamy. Dodajemy pieprz.
Na sam koniec oblewany tymi pysznościami placuszki i posypujemy natką pietruszki.
SMACZNEGO!
P.S. Polecam sosik na drugi dzień jak przejdzie grzybkami - jest o niebo lepszy :)
niedziela, 13 listopada 2011, feniksowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Życie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...
Pierogi z kapustą i grzybami
Pikantna zupa kapuściana z ...
Liebster Blog
Polski chleb na zakwasie
Zakręcone muffinki o smaku ...
KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...
Popękane ciasteczka ...
Paluchy serowe
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://feniksowakuchnia.blox.pl/2011/11/OSZUKANE-PLACI-ZIEMNIACZANE-Z-MIESEM-W-SOSIE.html