ßßß
Nigdy nie robiłam rogalików. Tym bardziej jestem z siebie dumna, bo były to jedne z lepszych rogalików jakie jadłam :P - No a przepis mój własny :)Kruche końcówki, mięciutki, ale nie za gruby środek :)Bardzo słodkie. Polecam go mało słodkiej kawy z mlekiem :)Składniki na ok 45 rogalików:500g mąki pszennej1 łyżka cukru pudru200g masła1 jajko i 2 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki mleka1 łyżka cukru30g świeżych drożdży300g twardej marmolady
Mleko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże z łyżką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż zaczyn zacznie garować.Do miski wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło, jajko oraz żółtka. Dolewamy miksturę drożdżową i szybko zagniatamy gładkie ciasto.Robimy z niego kulę i wstawiamy na noc do lodówki. Lub - wersja ekspresowa :) - rozwałkowujemy na grubość 1cm i wstawiamy do zamrażalnika na 30 minut.Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm.Wykrajamy koło dużym talerzem (u mnie pokrywka od bardzo dużego garnka). Koło dzielimy na 8 części, a na szerszym końcu każdego rożka kładziemy porcję marmolady.
Zwijamy rożki zaczynając zawijanie od szerszego końca i formujemy rogaliki.Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 o C na 15 minut do zarumienienia.Po ostygnięciu polukrować :)SMACZNEGO!!!
czwartek, 19 stycznia 2012, feniksowakuchniapoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyŻycie weryfikuje...Wyniki konkursu z okazji ...Pierogi z kapustą i grzybamiPikantna zupa kapuściana z ...Liebster BlogPolski chleb na zakwasieZakręcone muffinki o smaku ...KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...Popękane ciasteczka ...Paluchy serowePisz blogzamów newsletter