Wykonanie
Feniksowa KuchniaPodstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do
serca.Blog > Komentarze do wpisu« Mini torciki z
brzoskwiniamiTahini -
masło sezamowe »
Nigdy nie robiłam rogalików. Tym bardziej jestem z siebie dumna, bo były to jedne z lepszych rogalików jakie
jadłam :P - No a przepis mój własny :)Kruche końcówki, mięciutki, ale nie za gruby środek :)Bardzo słodkie. Polecam go mało słodkiej
kawy z mlekiem :)Składniki na ok 45 rogalików:500g
mąki pszennej1 łyżka
cukru pudru200g
masła1
jajko i 2
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
mleka1 łyżka
cukru30g świeżych
drożdży300g twardej
marmoladyMleko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim
drożdże z łyżką
cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż zaczyn zacznie garować.Do miski wsypać
mąkę,
cukier puder,
proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę
masło,
jajko oraz
żółtka. Dolewamy miksturę
drożdżową i szybko zagniatamy gładkie ciasto.Robimy z niego kulę i wstawiamy na noc do lodówki. Lub - wersja ekspresowa :) - rozwałkowujemy na grubość 1cm i wstawiamy do zamrażalnika na 30 minut.Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm.Wykrajamy koło dużym talerzem (u mnie pokrywka od bardzo dużego garnka). Koło dzielimy na 8 części, a na szerszym końcu każdego rożka kładziemy porcję
marmolady.
Zwijamy rożki zaczynając zawijanie od szerszego końca i formujemy rogaliki.Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 o C na 15 minut do zarumienienia.Po ostygnięciu polukrować :)SMACZNEGO!!!
czwartek, 19 stycznia 2012, feniksowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyŻycie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...Pierogi z
kapustą i
grzybamiPikantna zupa kapuściana z ...Liebster BlogPolski
chleb na zakwasieZakręcone muffinki o smaku ...KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...Popękane
ciasteczka ...Paluchy
serowePisz blog
zamów newsletter