ßßß Cookit - przepis na rogaliki krucho drożdżowe (z marmoladą)

rogaliki krucho drożdżowe (z marmoladą)

nazwa

Wykonanie

Feniksowa Kuchnia
Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu
« Mini torciki z brzoskwiniami
Tahini - masło sezamowe »
Nigdy nie robiłam rogalików. Tym bardziej jestem z siebie dumna, bo były to jedne z lepszych rogalików jakie jadłam :P - No a przepis mój własny :)
Kruche końcówki, mięciutki, ale nie za gruby środek :)
Bardzo słodkie. Polecam go mało słodkiej kawy z mlekiem :)
Składniki na ok 45 rogalików:
500g mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
200g masła
1 jajko i 2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1 łyżka cukru
30g świeżych drożdży
300g twardej marmolady
Mleko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże z łyżką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż zaczyn zacznie garować.
Do miski wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło, jajko oraz żółtka. Dolewamy miksturę drożdżową i szybko zagniatamy gładkie ciasto.
Robimy z niego kulę i wstawiamy na noc do lodówki. Lub - wersja ekspresowa :) - rozwałkowujemy na grubość 1cm i wstawiamy do zamrażalnika na 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm.
Wykrajamy koło dużym talerzem (u mnie pokrywka od bardzo dużego garnka). Koło dzielimy na 8 części, a na szerszym końcu każdego rożka kładziemy porcję marmolady.
Zwijamy rożki zaczynając zawijanie od szerszego końca i formujemy rogaliki.
Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 o C na 15 minut do zarumienienia.
Po ostygnięciu polukrować :)
SMACZNEGO!!!
czwartek, 19 stycznia 2012, feniksowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Życie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...
Pierogi z kapustą i grzybami
Pikantna zupa kapuściana z ...
Liebster Blog
Polski chleb na zakwasie
Zakręcone muffinki o smaku ...
KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...
Popękane ciasteczka ...
Paluchy serowe
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://feniksowakuchnia.blox.pl/2012/01/rogaliki-z-marmolada-krucho-drozdzowe.html