ßßß Cookit - przepis na Tarta czekoladowo pomarańczowa

Tarta czekoladowo pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Feniksowa Kuchnia
Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu
« Bułeczki razowo - żytnie
Ozdobne pierniki »
Naszło mnie na coś "swojego". Przepis zupełnie autorski, aczkolwiek jak najbardziej udany :)
Nie chcę się chwalić, ale kruche ciasto wyszło po prosztu REWELACYJNE!!! Rozpływało się w ustach i było faktycznie kruche:)
Przeważnie ciasto jest u mnie w domu na trzy dni. Tym razem zniknęło tego samego dnia :)
Aromatyczne, MEGA słodkie, ale zarazem orzeźwiające. Pomimo tego, że przepis jest bardzo prosty i nie ma nic nadzwyczajnego w tych składnikach, to naprawdę było świetne :)
Następnym razem dodam więcej kakao, żeby było bardziej ciemne i czekoaldowe.
Składniki na spód:
1 i 1/2 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
100g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
aromat o smaku mleka skondensowanego (niekonieczny, ale chyba on nadał super smak temu spodowi)
Składniki na krem:
1 opakowanie budyniu czekoladowego
2 szklanki mleka
3-4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kwaśnej śmietany
250g miękkiego masła
kilka kropel aromatu rumowego
Poza tym:
2 pomarańcze
Składniki na spód zagnieść uformować kulę i włożyć na około 40 minut do lodówki.
Blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wykleić blachę schłodzonym ciastem. Najlepiej rozwałkować je i przenieść na wałku na blaszkę i później je "poprzyklejać" :) Ponakłuwać widelcem.
Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 o C.
Ciasto wyjąć, ostudzić i w międzyczasie możemy przygotować krem.
Do sporządzenia kremu musimy wymieszać proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, kakao i cukier w szklance mleka. Resztę mleka zagotować. Dodać mieszankę budyniową i ugotować bardzo gęsty budyń.
Jak budyń będzie już zimny, dodajemy do niego miękkie masło, aromat i śmietanę.
Ubijamy mikserem do połączenia składników, uważając aby "nie przebić" kremu.
Nie przejmujcie się, że będzie dosyć rzadki. W lodówce zrobi się z niego twardsza, ale aksamitna masa:)
Wylać masę na zimny, wcześniej upieczony spód.
Pokroić pomarańcze na małe kawałeczki i ułożyć na kremie.
Posypać gorzkim kakao.
SMACZNEGO!!!
P.S. Mi bardziej smakowało jak masa była rzadka i rozpływała się, więc ja zostawiałam swoją część poza lodówką. Mój luby natomiast wolał ją ściętą. Sami musicie wybrać :)
niedziela, 27 listopada 2011, feniksowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Życie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...
Pierogi z kapustą i grzybami
Pikantna zupa kapuściana z ...
Liebster Blog
Polski chleb na zakwasie
Zakręcone muffinki o smaku ...
KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...
Popękane ciasteczka ...
Paluchy serowe
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://feniksowakuchnia.blox.pl/2011/11/Tarta-czekoladowo-pomaranczowa.html