Wykonanie
Feniksowa KuchniaPodstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do
serca.Blog > Komentarze do wpisu« Bułeczki
razowo - żytnieOzdobne pierniki »

Naszło mnie na coś "swojego". Przepis zupełnie autorski, aczkolwiek jak najbardziej udany :)Nie chcę się chwalić, ale kruche ciasto wyszło po prosztu REWELACYJNE!!! Rozpływało się w ustach i było faktycznie kruche:)Przeważnie ciasto jest u mnie w domu na trzy dni. Tym razem zniknęło tego samego dnia :)Aromatyczne, MEGA słodkie, ale zarazem orzeźwiające. Pomimo tego, że przepis jest bardzo prosty i nie ma nic nadzwyczajnego w tych składnikach, to naprawdę było świetne :)Następnym razem dodam więcej
kakao, żeby było bardziej ciemne i
czekoaldowe.Składniki na spód:1 i 1/2 szklanki
mąki3 łyżki
cukru pudru1
żółtko100g
masłałyżeczka
proszku do pieczeniaaromat o smaku
mleka skondensowanego (niekonieczny, ale chyba on nadał super smak temu spodowi)Składniki na krem:1 opakowanie budyniu
czekoladowego2 szklanki
mleka3-4 łyżki
cukru2 łyżki
kakao2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki kwaśnej
śmietany250g miękkiego
masłakilka kropel
aromatu rumowegoPoza tym:2
pomarańczeSkładniki na spód zagnieść uformować kulę i włożyć na około 40 minut do lodówki.Blaszkę wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą. Wykleić blachę schłodzonym
ciastem. Najlepiej rozwałkować je i przenieść na wałku na blaszkę i później je "poprzyklejać" :) Ponakłuwać widelcem.Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 o C.Ciasto wyjąć, ostudzić i w międzyczasie możemy przygotować krem.

Do sporządzenia kremu musimy wymieszać proszek budyniowy,
mąkę ziemniaczaną,
kakao i
cukier w szklance
mleka. Resztę
mleka zagotować. Dodać mieszankę budyniową i ugotować bardzo gęsty
budyń.Jak
budyń będzie już zimny, dodajemy do niego miękkie
masło, aromat i
śmietanę.Ubijamy mikserem do połączenia składników, uważając aby "nie przebić" kremu.Nie przejmujcie się, że będzie dosyć rzadki. W lodówce
zrobi się z niego twardsza, ale aksamitna masa:)Wylać masę na zimny, wcześniej upieczony spód.Pokroić
pomarańcze na małe kawałeczki i ułożyć na kremie.Posypać gorzkim
kakao.SMACZNEGO!!!P.S. Mi bardziej smakowało jak masa była rzadka i rozpływała się, więc ja zostawiałam swoją część poza lodówką. Mój luby natomiast wolał ją ściętą. Sami musicie wybrać :)

niedziela, 27 listopada 2011, feniksowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyŻycie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...Pierogi z
kapustą i
grzybamiPikantna zupa kapuściana z ...Liebster BlogPolski
chleb na zakwasieZakręcone muffinki o smaku ...KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...Popękane
ciasteczka ...Paluchy
serowePisz blog
zamów newsletter