ßßß Cookit - przepis na chleb mleczny na zakwasie - podejście drugie

chleb mleczny na zakwasie - podejście drugie

nazwa

Wykonanie

Feniksowa Kuchnia
Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu
« sernik kajmakowy z migdałami ...
Czekoladowy grzaniec »
Nareszcie!!! Pierwszy zakwasowy chleb, który wyszedł bez zarzutu :) Pyszny, Mięciutki!! Rewelacja :) Myślę, że to za sprawą rad mojej siostry i nowego miksera od Lubego ;)
Zachęciłam się, dziś będę piec jeszcze inny :)
Składniki:
1 szklanka zakwasu żytniego
2/3 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżka cukru
1 płaska łyżka soli
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka świeżych drożdży (ja dałam pół łyżeczki suchych)
Drożdże rozpuścić z cukrem w 1/4 szklanki letniej wody. Dosypać 3 łyżki mąki i dobrze wymieszać. Kiedy drożdże będą wyrastały, do zakwasu doprowadzonego do temperatury pokojowej dodajemy ciepłe mleko, resztę mąki, sól i miksturę drożdżową. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać masło i zagnieść.
Pozostawić ciasto w misce przykrytej ściereczką do podwojenia objętości. U mnie ok. 1 godziny.
Po tym czasie lekko wyrobić ciasto i uformować bochenek. Pozostawić go do wyrośnięcia w koszyku na ok.1 godzinę. (Nie mam kosza do wyrastania chleba, ja mocno obmączam ściereczkę, kładę na nią ciasto i wkładam to do zwykłego wiklinowego koszyka)
Jak bochenek urośnie do rozmiarów dwukrotnie większych przenieśc go na już rozgrzaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wysypaną otrębami. (polecam posmarować go przed pieczeniem jajkiem rozmieszanym z odrobiną mleka oraz posypać nasionami np. siemieniem lnianym i sezamem).
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 240 o C i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 o C i piec jeszcze ok. 20 minut.
Studzić na kratce.
SMACZNEGO !!!
PS. Dobry był z rolada boczkową ... Mniam :D
środa, 28 grudnia 2011, feniksowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Życie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...
Pierogi z kapustą i grzybami
Pikantna zupa kapuściana z ...
Liebster Blog
Polski chleb na zakwasie
Zakręcone muffinki o smaku ...
KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...
Popękane ciasteczka ...
Paluchy serowe
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://feniksowakuchnia.blox.pl/2011/12/chleb-mleczny-na-zakwasie-podejscie-drugie.html