Wykonanie
Feniksowa KuchniaPodstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do
serca.Blog > Komentarze do wpisu« sernik kajmakowy z
migdałami ...
Czekoladowy grzaniec »

Nareszcie!!! Pierwszy zakwasowy
chleb, który wyszedł bez zarzutu :) Pyszny, Mięciutki!! Rewelacja :) Myślę, że to za sprawą rad mojej siostry i nowego miksera od Lubego ;)Zachęciłam się, dziś
będę piec jeszcze inny :)Składniki:1 szklanka zakwasu żytniego2/3 szklanki
mleka1/4 szklanki
wody2 łyżki roztopionego
masła1 łyżka
cukru1 płaska łyżka
soli3 i 1/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka świeżych
drożdży (ja dałam pół łyżeczki suchych)
Drożdże rozpuścić z
cukrem w 1/4 szklanki letniej
wody. Dosypać 3 łyżki
mąki i dobrze wymieszać. Kiedy
drożdże będą wyrastały, do zakwasu doprowadzonego do temperatury pokojowej dodajemy ciepłe
mleko, resztę
mąki,
sól i miksturę
drożdżową. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać
masło i zagnieść.Pozostawić ciasto w misce przykrytej ściereczką do podwojenia objętości. U mnie ok. 1 godziny.Po tym czasie lekko wyrobić ciasto i uformować bochenek. Pozostawić go do wyrośnięcia w koszyku na ok.1 godzinę. (Nie mam kosza do wyrastania
chleba, ja mocno obmączam ściereczkę, kładę na nią ciasto i wkładam to do zwykłego wiklinowego koszyka)Jak bochenek urośnie do rozmiarów dwukrotnie większych przenieśc go na już rozgrzaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wysypaną
otrębami. (polecam posmarować go przed pieczeniem
jajkiem rozmieszanym z odrobiną
mleka oraz posypać nasionami np.
siemieniem lnianym i
sezamem).Wstawić do nagrzanego piekarnika do 240 o C i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 o C i piec jeszcze ok. 20 minut.Studzić na kratce.SMACZNEGO !!!PS. Dobry był z rolada
boczkową ... Mniam :D

środa, 28 grudnia 2011, feniksowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyŻycie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...Pierogi z
kapustą i
grzybamiPikantna zupa kapuściana z ...Liebster BlogPolski
chleb na zakwasieZakręcone muffinki o smaku ...KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...Popękane
ciasteczka ...Paluchy
serowePisz blog
zamów newsletter