Wykonanie
Wczoraj zapowiadałam Wam to cudo i tak jak
pisałam bawię się w testowanie starych przepisów w nowych smakach. Ulubionym sernikiem w naszej rodzinie jest sernik
szafranowy ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie pozmieniała i tak oto na jego bazie powstał cudowny sernik na piernikowym spodzie o smaku
cynamonu,
imbiru i
skórki pomarańczowej. Jednym słowem ŚWIĘTA!!!Podany w towarzystwie
sosu śliwkowo-
czekoladowego jest idealną propozycją na jesienno-zimowe dni. A te motylki i przewodnik podróżniczy to marzenia o lecie i wakacjach:)

Ten przepis jest modyfikacją sernika
szafranowego ze strony Kwestia SmakuSkładniki na piernikowy spód na tortownice o średnicy 27 cm250 g kruchych
ciasteczek piernikowych ja użyłam tych100 g roztopionego
masłaPrzygotowanie:1.
Ciasteczka pokruszyć na
mąkę ja to zrobiłam za pomocą blendera2. Do
ciastek dodać roztopione
masło i dokładnie wymieszać.3. Przygotowaną masą wyłożyć dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:350 g słodzonego
mleka skondensowanego z puszki (niegotowanego)1 kg
twarogu sernikowego6
jajek, oddzielnie
żółtka od
białek2 łyżki
cynamonu1 łyżka
imbiruskórka z jednej
pomarańczyPrzygotowanie:1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Na dno piekarnika umieścić naczynie z
wodą. (serniki pieczone w kąpieli
wodnej są idealnie równe)2.
Twaróg wymieszać
mlekiem skondensowanym.
cynamonem,
imbirem i skórką
pomarańczy.3.
Żółtka ucierać przez około 6 - 7 minut. Cały czas miksując (na zmniejszonych obrotach miksera) dodawać po łyżce masę
serową.4.
Białka ubić na pianę i za pomocą łyżki połączyć z masą
serową.5. Masę wyłożyć na piernikowy spód i wstawić do piekarnika6 . Piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec sernik przez 30 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy zamkniętych drzwiczkach przez 15 minut. Następnie stopniowo otwierać drzwiczki piekarnika, tak aby sernik długo i łagodnie się studził.7. Po całkowitym wystygnięciu wstawić bez przykrycia do lodówki. Przed podaniem można posypać
cukrem pudrem z
cynamonem. i polać
sosem śliwkowo-
czekoladowym.Przepis na
sos śliwkowo-
czekoladowy ------> TUTAJ



Smacznego:)