Wykonanie

Pyszny pasztet, bądź teżpieczeń, lub rolada - idealnienadaje się do spożycia na gorąco jak i na zimno.Prezentuje się wyśmienicie i równie wspaniale smakuje.Do sporządzenia przystawkiużyłam około 40 dag mielonego
mięsa wołowo - wieprzowego.Do miski z
mięsem wbiłam3
jajka, doprawiłam
solą,
pieprzem,
majerankiem i
gałką muszkatołową. Wymieszałam. Dodałam 3 łyżki startego
parmezanu,2 łyżki zmielonych
orzechów włoskich, jedną
cebulę drobno pokrojoną i zrumienioną na patelni oraz 3 łyżki
rumu. Wyrobiłam dokładnie.Folię do pieczenia posmarowałam
olejem. Wyłożyłam na niąrówną warstwę
mięsa, tworząc kształt prostokąta.

Przez jego środek ułożyłam
rodzynki z zalewy rumowej,kilka pasków czerwonej
papryki, którą wcześniej lekkopodsmażyłam i sporą ilośćposiekanej
natki pietruszki.Pomagając sobie długimszerokim nożem, ciasnozwinęłam pieczeń.Owinęłam szczelnie foliąaluminiową, włożyłamdo głębokiej patelni, zalałam
wodądo 3/4 wysokości. Przykryłam.Gotowałam na bardzo płomieniu ognia około 35-40 minut.Pasztet posłużył mi jako przystawka przed daniem głównym, dlategoprzed pokrojeniem pozwoliłam, by całkowicie ostygł.Bardzo smacznie polecam :)