ßßß
Pyszny pasztet, bądź teżpieczeń, lub rolada - idealnienadaje się do spożycia na gorąco jak i na zimno.Prezentuje się wyśmienicie i równie wspaniale smakuje.Do sporządzenia przystawkiużyłam około 40 dag mielonegomięsa wołowo - wieprzowego.Do miski z mięsem wbiłam3 jajka, doprawiłam solą,pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Wymieszałam. Dodałam 3 łyżki startego parmezanu,2 łyżki zmielonych orzechów włoskich, jedną cebulę drobno pokrojoną i zrumienioną na patelni oraz 3 łyżki rumu. Wyrobiłam dokładnie.Folię do pieczenia posmarowałam olejem. Wyłożyłam na niąrówną warstwę mięsa, tworząc kształt prostokąta.
Przez jego środek ułożyłamrodzynki z zalewy rumowej,kilka pasków czerwonejpapryki, którą wcześniej lekkopodsmażyłam i sporą ilośćposiekanej natki pietruszki.Pomagając sobie długimszerokim nożem, ciasnozwinęłam pieczeń.Owinęłam szczelnie foliąaluminiową, włożyłamdo głębokiej patelni, zalałam wodądo 3/4 wysokości. Przykryłam.Gotowałam na bardzo płomieniu ognia około 35-40 minut.Pasztet posłużył mi jako przystawka przed daniem głównym, dlategoprzed pokrojeniem pozwoliłam, by całkowicie ostygł.Bardzo smacznie polecam :)