ßßß
Jeden z niezmiennych śniadaniowych szlagierów - jajko na miękko - to wbrew pozorom niełatwy temat. Nawet osoby nieźle radzące sobie w kuchni nie zawsze potrafią dobrze ugotować jajko - tak, by nie pękło, białko było ścięte, a żółtko idealnie płynne.Warto znać kilka kuchennych trików, dzięki którym będziemy mogli cieszyć się prawdziwym niedzielnym śniadaniem.Świeżość jajka możemy ocenić wkładając je do szklanki wypełnionej w 3/4 wodą. Świeże jajko pozostaje swobodnie na dnie szklanki. Im jajo starsze, tym ustawia się bardziej pionowo. Zepsute jajko wypływa ponad powierzchnię wody.Jajko należy włożyć do zimnej wody, doprowadzić ją do wrzenia i odczekać 2 minuty (jeśli jajka są małe) lub 2,5 min. (jeśli większe). Następnie jajka należy wyjąć i zalać zimną wodą.Istnieje też alternatywny sposób gotowania: jajko wkłada się do wrzącej wody. Wówczas należy odczekać 4 - 5 min., po czym schłodzic w zimnej wodzie.Nie gotujmy jajek zimnych, dopiero co wyjętych z lodówki.By skorupka nie pękała podczas gotowania, dosypmy do wody w garnku szczyptę soli.Jeśli wolisz jednak jajka na twardo, nie gotuj ich powyżej 12 minut, ponieważ po tym czasie zachodzą procesy chemiczne nadające żółtku gumowatą konsystencję i nieprzyjemny zapach.Obrane jajko można przechowywać w lodówce 2 dni, nieobrane – 4 dni.Dla koneserów - przepis na jajko po wiedeńsku, podawane w austriackich kawiarniach na śniadanie:3 ugotowane na miękko, obrane jajka wkładamy do szklanki, delikatnie rozgniatamy tak, by żółtko wypłynęło. Dodajemy łyżeczkę masła, łyżeczkę posiekanego szczypiorku i odrobinę ostrej musztardy. Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z kajzerką.