Wykonanie
Wspomnienie dzieciństwa ale nie tego domowego tylko babcinego. U mnie w domu nie robiło się lanych klusek za to u babci były praktycznie zawsze do rosołu. Pamiętam jak po szkole szłam do babci, siadałam w kuchni, odrabiałam lekcje a babcia gotowała rosół i kluseczki...
Potem dłuuugo ich nie
jadłam aż przypomniała mi o nich moja teściowa zaserwowawszy pewnego dnia do zupy...Od tamtej
pory kiedy tylko zatęsknię to babcinych smaków robię je. Przepis z domowych zapisków.
Składniki :100 g
mąki2
jajasólwodałyżka drobno posiekanej
natki pietruszki ( opcjonalnie )rosół lub zupa pomidorowa ( lub każda inna )
Jaja rozkółcamy z 2-3 łyżkami
wody. Dodajemy
natkę,
sól i
mąkę. Mieszamy za pomocą widelca do momentu aż masa będzie gładka. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany. W razie potrzeby można dodać więcej
wody. Wlewamy je cienką stróżką do wrzącej zupy, mieszając aby się odkleiły od dna. Gotujemy ok 2 minut.Smacznego :)