Wykonanie
Kurki są wyśmienite.Uwielbiam te
grzyby.Nie lubię ich tylko czyścić,gdyż to nużące zajęciepochłania mnóstwo czasu.Poświęciłam się jednak -czego się nie robi dlasmakowitego efektu ;)Oczyszczone
kurki wymyłam w wodzie z
octem i sparzyłam wrzątkiem.Następnie zasmażyłam na patelni na klarowanym
maśle.Posypałam
solą i
pieprzem,
skropiłam sokiem z cytryny.W niecałej szklance tłustego
mleka rozpuściłampłaską łyżeczkę
mąki ziemniaczanej i wlałam do
grzybów.Gdy sos zawrzał zdjęłam z ognia i wbiłam jedno
żółtko.Energicznie wymieszałam.Do
mielonego mięsa wołowo-wieprzowegowbiłam dwa
jajka, dodałam łyżeczkę
musztardy sarepskiej,łyżkę świeżo startego
imbiru, dwie łyżki
octu balsamicznego,
sól,
pieprz, łyżkę
kaszy manny i dwie łyżkinamoczonej w
spirytusie suszonej żurawiny.Uformowałam kotlety, obtoczyłam je w
mące krupczatce,usmażyłam z obu stron na rumiany kolor.
Ziemniaki obrałam, gotowałam w całości przez 10 minut.Półtwarde pokroiłam na połowy, obtoczyłam w
oliwiewymieszanej z
rozmarynem i
solą, upiekłam w piekarniku.Danie podałam z surówkami z
marchewki i
cykorii.O tym, jak sporządzić surówki można przeczytać tutaj .:)