Wykonanie
Będąc na urlopie i opiekując się swoim chrześniakiem, postanowiłam mu przygotować to co dzieciaki lubią najbardziej czyli chrupiące placuszki. Przyglądając się mi jak smażę placuszki, najpierw stwierdził, że smażę surówkę hehehe (pomarańczowa
dynia wyglądała jak
marchewka),
potem jak spróbował, a wiecie dzieci są szczere do
bólu,
mówi: "Ciocia o hmm, to jest taki ..SMAK" ;-)Więc od dwóch dni na obiad są placuszki ;-)
- 1 , 5 kg dyni startej na tarce o dużych oczkach- 3
jaja-
sól,
pieprz-
imbir starty na tarce- 200 ml
śmietany 18%- 100 ml
mleka- 10 łyżek
mąki pszennej- 2 łyżki
mąki ziemniaczanejCiasto jest gęste, smażymy na patelni w głębokim tłuszczu, placuszki najlepiej robić grube. Wtedy są chrupkie ;-)Placuszki można podać sosem np.
curry z
kurczakiem idealnie pasuje, lub ze
śmietanką.Pozdrawiam :-)