ßßß
Cookit - przepis na Kaczka nadziewana
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Kaczka nadziewana
Składniki
Kaczka
Mięso mielone
Suszona żurawina
Imbir
Kasza gryczana
Jajko
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Ocet balsamiczny
Oliwa z oliwek
Przyprawa do drobiu
Papryka słodka
Wykonanie
1
kaczka
ok 2 kg500 g
mięsa mielonego
garść
suszonej żurawiny
2 łyżki siekanego
imbiru
pół szkl
kaszy gryczanej
suchej2
jajka
sól
pieprz
szczypta
gałki muszkatołowej
marynata do posmarowania
kaczki
;2 łyżki
octu balsamicznego
2 łyżki
oliwy
przyprawa do drobiu
sól
pieprz
pół łyżeczki
papryki słodkiej
Kaczkę
wyluzować z kości.
Mięso mielone
wymieszać z
przyprawami
i dodatkami oraz suchą
kaszą
, jeśli
mięso
było dość suche należy dodać ok 100 ml
wody
i dobrze wymieszać. Spiąć szyjkę dokładnie i nadziać wnętrze
kaczki
. Zeszyć otwór przy pomocy wykałaczek i sznureczka.Wymieszać składniki marynaty i natrzeć nią
kaczkę
.
Kaczkę
śmiało można nadziać dzień wcześniej i odłożyć do lodówki.Przed pieczeniem włożyć
kaczkę
do rękawa spiąć obie strony i nakłuć igłą w 3 miejscach.Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st ok 1 godz. 30 -40 min.
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2012/12/kaczka-nadziewana.html
Przepisy powiązane
Mini szaszłyczki na patyczku
Kotlety z dyni
Mielone nadziewane serem feta i suszonymi pomidorami
Kaczka faszerowana
Kaczka faszerowana
Składniki powiązane (0)