ßßß
Składniki:kaczka400 g mięsa mielonego200 g wątróbki drobiowej1 cebula2 jajasólpieprzmajeranekprzyprawa do drobiunatka pietruszki
Sposób przygotowania:Kaczkę umyj i osusz. Następnie "wyluzuj" - tzn. usuń kości z klatki piersiowej (nie wiesz, jak to zrobić? podejrzyj TUTAJ)Kaczkę natrzyj mieszanką majeranku, soli i pieprzu oraz przyprawy do drobiu. Zostaw na noc w lodówce.Następnego dnia posiekaj drobno wątróbkę i wymieszaj ją z mielonym mięsem. Dodaj drobno posiekaną cebulkę, jajka, sól, pieprz i natkę pietruszki. Wyrób na gładką masę. Powstałą masą wypełnij kaczkę. Zepnij jej kuperek wykałaczkami, by farsz nie uciekał.Włóż do żaroodpornego naczynia i piecz w 170 st. pod przykryciem przez 30 minut. Po upływie tego czasu piecz bez pokrywki i od czasu do czasu polewaj ją powstałym z pieczenia tłuszczem. W sumie kaczka musi się piec tyle, ile waży. Jeśli ma 2 kg, to musi się piec 2 godziny.