Wykonanie
Zauważyliście, że
kaczka zaczyna zdobywać nasze stoły? Serwowałam już
kaczkę z
jabłkami, z
pomarańczami... Ostatnio jednak teściowa zaskoczyła mnie
kaczką faszerowaną mięsem. Początkowo byłam lekko sceptyczna, ale spróbowałam i się przekonałam :)
Kaczka przygotowana w ten sposób to konkretna porcja
mięsa, która zadowoli nawet największego głodomora :)
Składniki:
kaczka400 g
mięsa mielonego200 g
wątróbki drobiowej1
cebula2
jajasólpieprzmajeranekprzyprawa do drobiunatka pietruszkiSposób przygotowania:
Kaczkę umyj i osusz. Następnie "wyluzuj" - tzn. usuń kości z klatki piersiowej (nie wiesz, jak to zrobić? podejrzyj TUTAJ)
Kaczkę natrzyj mieszanką
majeranku,
soli i
pieprzu oraz
przyprawy do drobiu. Zostaw na noc w lodówce.Następnego dnia posiekaj drobno
wątróbkę i wymieszaj ją z mielonym
mięsem. Dodaj drobno posiekaną
cebulkę,
jajka,
sól,
pieprz i
natkę pietruszki. Wyrób na gładką masę. Powstałą masą wypełnij
kaczkę. Zepnij jej kuperek wykałaczkami, by farsz nie uciekał.Włóż do żaroodpornego naczynia i piecz w 170 st. pod przykryciem przez 30 minut. Po upływie tego czasu piecz bez pokrywki i od czasu do czasu polewaj ją powstałym z pieczenia tłuszczem. W
sumie kaczka musi się piec tyle, ile waży. Jeśli ma 2 kg, to musi się piec 2 godziny.