Wykonanie

1
cebula1 ząbek
czosnku500 g
ziemniaków3
łodygi selera naciwego2 łyżki
oliwy1 łyczeczka listków
szałwi1 litr
bulionu mięsnego300 g
pomidorówsól.
pieprz1 łyżka posiekanej
natki pietruszki50 g startego
parmezanuCebulę i
czosnek obieramy, drobniutko siekamy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki.
Seler naciowy oczyszczamy i również kroimy w plasterki.
Oliwę rozgrzewamy w dużym garnku, podsmażamy na niej
czosnek,
cebulę i
ziemniaki.Dodajemy
seler oraz
szałwię, krótko podsmażamy. Całość zalewamy
bulionem, gotujemy na małym ogniu 25 minut.
Pomidory nacinamy, zalewamy wrzącą
wodą by łatwo zdjąć z nich skórkę. Następnie kroimy, mniejsze w ćwiartki, większe w ósemki. Zupę przyprawiamy do smaku
pieprzem i
solą.Dodajemy
pomidory, zagotować. Gotową zupę posypujemy
natką pietruszki i
parmezanem.

Mile zaskoczy Cię jej smak :)