ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik pod jogurtowo - budyniową pierzynką........coś słodkiego dla diabetyków

Jabłecznik pod jogurtowo - budyniową pierzynką........coś słodkiego dla diabetyków

nazwa

Wykonanie

autor przepisu Viola
Jedna z moich czytelniczek poprosiła o przygotowanie ciasta,
deseru, czegoś słodkiego dla jej męża który jest diabetykiem.
Ciasto
280 g mąki orkiszowej
500 g gęstego jogurtu greckiego 0% tłuszczu
1, 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka truvii lub innej substancji zastępującej cukier
3 jabłka - obrać, oczyścić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach
2 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej
8 łyżek zimnej wody
1, 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jogurtowa pierzynka
500 g jogurtu greckiego 0% tłuszczu
3 listki żelatyny
100 ml wody
2 torebki budyniu czekoladowego bez cukru
substancja zastępująca cukier do smaku ( u mnie truvia)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
kakao bez cukru do posypania
Przygotowanie
Ciasto
Mąkę kukurydzianą wymieszać z wodą. Połączyć wszystkie suche składniki, domieszać jogurt, mąkę kukurydzianą, starte jabłka i substancję słodzącą. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy lub formy silikonowej śr. Piec 40-50 minut w temp. 190°C we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu gdy lekko przestygnie, obciążyć górę ciasta.
Pierzynka
Jogurt osłodzić do smaku, dodać aromat, dokładnie połączyć. Listki żelatyny przygotować według instrukcji na opakowaniu w 100 ml wody. Gdy lekko przestygnie domieszać do jogurtu. Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu, osładzając sub. zastępującą cukier. Na zimne ciasto wykładać na przemian łyżkę jogurtu, łyżkę budyniu, aż do wykorzystania budyniu. Następnie zalać górę pozostałym jogurtem. Odstawić do lodówki do stężenia. Posypać kakao i podawać.
Fantastycznie słodkie, pięknie pachnące i całkiem ładnie wyglądające :)
Uwaga!
Informacje o dozwolonych składnikach zaczerpnęłam z Internetu.
Nie jestem dietetykiem, więc bardzo proszę o zachowanie ostrożności.
Nie chciałabym mieć kogoś na sumieniu!
You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2012/08/jabecznik-pod-jogurtowo-budyniowa.html