Wykonanie
autor przepisu ViolaJedna z moich czytelniczek poprosiła o przygotowanie ciasta,deseru, czegoś słodkiego dla jej
męża który jest diabetykiem.

Ciasto280 g
mąki orkiszowej500 g gęstego
jogurtu greckiego 0% tłuszczu1, 1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki mielonego
kardamonu1/2 łyżeczki świeżo startej
gałki muszkatołowej2 łyżeczki
cukru waniliowego1 łyżka truvii lub innej substancji zastępującej
cukier3
jabłka - obrać, oczyścić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach2 kopiaste łyżki
mąki kukurydzianej8 łyżek zimnej
wody1, 1/2 łyżeczki
sody do pieczenia1,1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaJogurtowa pierzynka500 g
jogurtu greckiego 0% tłuszczu3 listki
żelatyny100 ml
wody2
torebki budyniu
czekoladowego bez
cukrusubstancja zastępująca
cukier do smaku ( u mnie truvia)1 łyżeczka
aromatu waniliowegokakao bez
cukru do posypaniaPrzygotowanieCiasto
Mąkę kukurydzianą wymieszać z
wodą. Połączyć wszystkie suche składniki, domieszać
jogurt,
mąkę kukurydzianą, starte
jabłka i substancję słodzącą. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy lub formy silikonowej śr. Piec 40-50 minut w temp. 190°C we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu gdy lekko przestygnie, obciążyć górę ciasta.Pierzynka
Jogurt osłodzić do smaku, dodać aromat, dokładnie połączyć. Listki
żelatyny przygotować według instrukcji na opakowaniu w 100 ml
wody. Gdy lekko przestygnie domieszać do
jogurtu. Przygotować
budyń według instrukcji na opakowaniu, osładzając sub. zastępującą
cukier. Na zimne ciasto wykładać na przemian łyżkę
jogurtu, łyżkę budyniu, aż do wykorzystania budyniu. Następnie zalać górę pozostałym
jogurtem. Odstawić do lodówki do stężenia. Posypać
kakao i podawać.Fantastycznie słodkie, pięknie pachnące i całkiem ładnie wyglądające :)


Uwaga!Informacje o dozwolonych składnikach zaczerpnęłam z Internetu.Nie jestem dietetykiem, więc bardzo proszę o zachowanie ostrożności.Nie chciałabym
mieć kogoś na sumieniu!You can translate this
page with the translator on top of the
page of the left hand
side.