Wykonanie
autor przepisu Viola

200 g
makaronu ORZO - ugotować w osolonej wodzie wg przepisu(nie przelewać zimną
wodą)165 g
brokuł (tylko różyczki) - blanszować przez 5 min2
cukinie - przeciąć wzdłuż, następnie pokroić w paski1 puszka
makreli w sosie własnym (ok160g) - odsączyć200 g
żółtego sera - pokroić w plastry
oliwa do wysmarowania formyBeszamel500 ml
mleka60 g
mąki60 g
masłasok z połowy
pomarańczyszczypta świeżo startej
gałki muszkatołowejBeszamel
Mąkę przesmażamy z
masłem, a następnie dolewamy stopniowo zimne
mleko, stale mieszając.Sos doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temp. pod garnkiem, podgrzewać 20 min. cały czas mieszając. Po 10 min dodać sok i energicznie zamieszać, doprawić
gałką muszkatołową. Jeśli utworzą się grudki
mąki, sos przecieramy przez sito.ZapiekankaUkładamy warstwami w wysmarowanej
oliwą żaroodpornej formie.1/2
makaronu1/2
serapokrojone
cukinie, przyprawić
solą i
pieprzempolać połową sosupozostały
makaronmakrelapozostały
serbrokuły, przyprawić
solą i
pieprzemzalać pozostałym sosem


Piec 40 min w 180°C (termoobieg 160°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku.
